VadeVi
Un estudi sobre les cooperatives empordaneses guanya la beca Puig Vayreda

Un estudi multidisciplinari sobre el passat, el present i el futur de les cooperatives vitivinícoles empordaneses ha guanyat la darrera edició de la beca Eduard Puig Vayreda. La beca, de caràcter biennal, està impulsada pel Consell Regulador de la DO Empordà amb el suport de l’Ajuntament de Figueres, amb l’objectiu de premiar un projecte d’investigació inèdit en relació amb la viticultura i l’enologia a l’Empordà àmbits com el botànic, enològic, històric, turístic, econòmic, arquitectònic o ambiental.

Exterior del celler Cooperatiu d’Espolla | Foto: Roger Lleixa Bertran

Dels orígens al futur del cooperativisme

El projecte guanyador d’aquesta edició porta per títol Dels orígens al futur del cooperativisme vitivinícola empordanès i l’han presentat conjuntament cinc professionals d’àmbits diversos: l’economista Joan Armangué, l’arquitecte Joan Falgueras, el periodista i economista Josep Playà i els historiadors Rosa Maria Moret Albert Testart. Precisament els autors expliquen que han volgut “omplir un camp d’estudi que malauradament fins ara ha estat molt poc tractat en l’àmbit comarcal per les diferents ciències socials i que encara menys s’ha tractat des d’un enfocament global i abastant totes les seves diferents derivades”. 

A la memòria de presentació de l’estudi, els autors recordaven que el fet cooperatiu va arrelar a l’Empordà ja a principis del segle XX i ha estat durant dècades el principal factor de transformació del sector del vi a la comarca. “Així, pels volts de 1970 existeixen 14 cellers cooperatius de mides i capacitats productives diferents, però que conformaven un teixit econòmic i unes relacions socials molt particulars i singulars”, afegeixen. Espolla, Rcardell, Garriguella, Roses, Palau Savardera, Pau, Vilajuïga, Vilamaniscle, Llançà, Rabós d’Empordà, Mollet de Perelada, Masarac, Sant Climent Secebes i Capmany eren els cellers que hi havia a la comarca als anys setanta. Actualment, existeixen tres projectes cooperatius a l’Empordà -Garriguella, Espolla i Empordàlia- que superen àmpliament els límits en els quals van néixer. 

Els autors, segons detallen a la proposta, abordaran totes aquestes temàtiques en la seva investigació: el marc històric del cooperativisme (segles XIX, XX i XXI); el context fundacional de cada cooperativa a l’Empordà; el perfil dels fundadors, col·laboradors, promotors i tècnics; l’entorn social de les cooperatives i l’arrelament en el territori; l’evolució històrica en productes, mercats, tècniques i gestió; l’arquitectura dels diferents cellers; els nous usos d’aquests espais, i els reptes i oportunitats de futur. “L’estudi que presentem parteix de la base d’aquesta gran transversalitat del fet cooperatiu. Així, doncs, plantegem analitzar, a part de la història comparada i l’evolució del món cooperatiu, també el seu fet patrimonial i el perfil de vital de la seva massa social. Per exemple, tot el seu llegat arquitectònic o el singular i clau paper de la condició femenina en l’impuls cooperatiu”, exposen.  Està previst que l’estudi estigui finalitzat a finals de l’any vinent.

L’anunci del projecte guanyador s’ha fet enguany des del celler Perelada coincidint amb el cinquè aniversari de la mort d’Eduard Puig Vayreda. L’acte es va completar amb la xerrada La Història de les varietats de cep catalanes a l’Empordà, a càrrec de Josep M. Puiggròs, autor del llibre, editat recentment, Història de les varietats de vinya autòctones i tradicionals de Catalunya. La iniciativa compta amb la col·laboració de la Universitat de Girona, la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut Català del Vi (INCAVI), l’Institut d’Estudis Empordanesos, i la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol; i el patrocini dels cellers La Vinyeta, Perelada, Pere Guardiola, Cooperativa d’Espolla i Vinyes dels Aspres. 

L'enòleg Eduard Puig Vayreda va morir el passat 2018 i ara en homenatge la beca del DO Empordà porta el seu nom
L’enòleg Eduard Puig Vayreda va morir el passat 2018 i ara en homenatge la beca del DO Empordà porta el seu nom

Homenatge a Eduard Puig Vayreda

Els promotors de la iniciativa han volgut que la beca dugui el nom d’Eduard Puig Vayreda en homenatge a l’enòleg empordanès, mort ara fa cinc anys. Puig Vayreda fou molt actiu en el camp de la divulgació enològica i està considerat com un dels principals erudits que ha tingut Catalunya en aquest camp. Va ser director de l’INCAVI, fundador i president de la Confraria de la Bóta de Sant Ferriol, professor de la UdG i coodirector de la Càtedra de Viticultura i Enologia Narcís Fages de Romà. A banda de la seva activitat professional, també va destacar pel seu compromís cívic i cultural. Va ser alcalde de la ciutat de Figueres (1981-1983) i va presidir Joventuts Musicals i l’Institut d’Estudi Empordanesos, a més de ser membre de nombroses entitats. També va ser col·laborador de premsa, escriptor i conferenciant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa