VadeVi
Estudi del potencial vitícola i enológic de varietats de vinya minoritàries
  • CA

Setze centres de recerca vitivinícola de l’Estat, entre els quals, l’INCAVI i l’IRTA, més de 50 investigadors i una vintena de cellers de catorze Denominacions d’Origen treballen conjuntament des de 2019 en el projecte Minorvin: ‘Valorització de varietats minoritàries de vinya pel seu potencial per a la diversificació vitivinícola i de resiliència al canvi climàtic”.

Amb un horitzó de finalitzar el projecte al setembre de 2022, de moment els ha permès estudiar 57 varietats minoritàries, actualment poc conegudes i algunes en perill de desaparèixer, avaluant-ne la seva fenologia, fertilitat i paràmetres de producció, la seva resistència a la sequera, l’estat sanitari (presència de virus), la tolerància a malalties fúngiques (míldiu i oïdi) i el potencial enològic (característiques físico-químiques, perfil fenòlic, aromàtic i sensorial) per diversificar la producció de vi.

A Catalunya, l’INCAVI i l’IRTA lideren un dels tres subprojectes del treball, estudiant el potencial vitícola i enològic de set varietats minoritàries de les regions vinícoles catalanes i efectuant les anàlisis sensorials dels vins del projecte elaborats a tot l’Estat.

L’anàlisi organolèptic dels vins l’ha portat a terme el Panel Oficial de Tast dels Vins de Catalunya de l’INCAVI. Els tastadors del Panel han jutjat les característiques sensorials (fase visual, fase olfacte-gustativa i fase gustativa) de 205 mostres de vins corresponents a les 57 varietats estudiades en el projecte i elaborades durant tres campanyes de verema consecutives: 2019, 2020 i 2021.

Instant de la primera edició de la ‘Barcelona Wine Week’ | BWW

Tast inèdit de vins experimentals a la BWW

La Barcelona Wine Week acollirà el proper 6 d’abril, a les 13h un tast inèdit de tres vins elaborats de forma experimental per l’INCAVI amb les varietats minoritàries catalanes Albana (vi blanc), Carinyena roja o Carinyena gris (vi rosat) i Sanguina (vi negre). Prèviament es presentarà el projecte, a càrrec de Gregorio Muñoz, director de la investigació; Anna Puig, investigadora IRTA-INCAVI, i Enric Bartra, investigador de l’INCAVI, que conduirà el tast.

El projecte ha estat finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Ministerio de Ciencia e Innovación (MCINN) i la Agencia Estatal de Investigación (AEI).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa