El preu al qual s’hauria de pagar el raïm per fer cava s’ha revisat coincidint amb la nova campanya que ja s’aproxima. Si bé l’any passat es demanava al sector que el preu no fos inferior als 40 cèntims el quilo -xifra que segons estudis en cobria els costos-, ara s’apunta que aquesta pròxima verema la quantitat en cap cas hauria d’estar per sota els 44 cèntims d’euro.

Així conclou el nou estudi de costos de producció de raïm i d’elaboració del vi base cava corresponents a la campanya 2023, encarregat pel Govern, la Federació de Cooperatives Agràries (FCAC) i el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA), i que tot just s’ha presentat aquesta mateixa tarda a Vilafranca del Penedès en el marc de la novena Taula de cogestió del Cava. A la trobada, hi eren el conseller d’Acció Climàtica, altres autoritats competents del departament i diferents representants del sector cavista.

Participants en la 9a Taula de cogestió del cava | Foto: Gencat

Estimació de costos per aquest 2023

L’estudi determina una forquilla de costos de producció de les tres varietats majoritàries en l’elaboració del vi base cava (xarel·lo, parellada i macabeu), unes dades que serveixen d’orientació per a determinar uns costos de referència aproximats tenint en compte la producció de cada explotació i les despeses inherents a les característiques de cada campanya vitícola.

Com es calcula? A partir del cost mitjà anual per hectàrea del període 2016-2021, s’actualitza a 2022 a partir dels Índexs de Preus i Salaris Pagats disponibles per a l’any 2022; i aquests costos mitjans en valor 2022 s’actualitzen a 2023 amb la variació interanual de l’IPC a Catalunya, situat en un 3,9%. En aquest context, el cost per hectàrea ha augmentat un 26% l’any 2023 respecte de la mitjana 2016-2021 degut sobretot a l’increment dels preus de l’energia, els combustibles i els productes fertilitzants.

Sigui com sigui i tenint present la incertesa de la verema d’enguany, l’estudi estima un cost de producció en 0,47 €/kg, 0,44 €/kg i 0,50 €/kg per a les varietats macabeu, xarel·lo i parellada, respectivament. Quan afegim a aquestes xifres el cost d’elaboració, que s’ha establert en 0,17 €/kg, el cost hipotètic total per kg se situa en 0,64 €, 0,62 € i 0,67 €, respectivament, per a cada varietat descrita anteriorment.

Per acabar, aquest any 2023, un cop es converteixen les xifres a €/litre, per la qual es comptabilitza que per 100 kg de raïm en resulten 66 litres de vi, l’estimació de cost per al macabeu és de 0,96 €, i això suposa un increment de 0,10 cèntims respecte al 2022. En les varietats xarel·lo i parellada, la pujada se situa en 0,06 cèntims.

Un bon exemple de cogovernança i cogestió

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, apuntava aquesta Taula com un “bon exemple” en el treball per la cogovernança i la cogestió del país. “No hi ha altra manera de fer que treballar al costat del sector primari i poder prendre decisions de manera col·lectiva“, compartia tot just abans d’entrar a la reunió. I en el cas concret de la trobada, remarcava el fet que “hi ha hagut un abans i un després de la publicació del primer estudi”, ja que compatia que des d’aleshores “tenim les eines” per fer seguiment i fer que es compleixin les recomanacions.

Mascort confirmava que hi ha hagut algunes sancions des de l’any passat, malgrat que no ha volgut compartir més detalls al respecte. En el que sí que ha insistit és en el valor de la transparència. “Hem de fer un esforç en posar llum al sector, com més transparència, més equitat i millor anirà per a totes les baules de la cadena”, afegia.

Unitat específica del control del vi i millores en l’e-RVC

La presentació de l’estudi ha estat un dels punts de l’ordre del dia, però també s’ha posat sobre la taula altres problemàtiques que afecten actualment el sector vitivinícola, com és el tema dels controls i inspeccions i la situació de sequera que pateix el país, especialment el sector de la vinya i el vi. Acompanyant el conseller, també hi eren el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol; la directora de l’INCAVI, Alba Balcells; la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes; i el director general d’Empreses Agroalimentàries, Joan Gòdia.

Precisament el secretari d’Alimentació ha donat detalls al sector sobre la creació d’una unitat específica d’inspectors que tindrà com a funció el compliment de la normativa del sector vitivinícola. Els controls previstos inclouran actuacions conjuntes amb els Mossos d’Esquadra per aturar i revisar els moviments d’entrada de productes vinícoles en camions cisterna. D’altra banda, també s’han presentat les novetats del nou e-Registre Vitivinícola de Catalunya, que, entre d’altres, explicaven, incorporarà l’ús de les TIC per garantir la traçabilitat del raïm al celler; els lliuradors de collita rebran un missatge de text (SMS) al seu telèfon mòbil quan el celler doni d’alta, modifiqui o doni de baixa una pesada; el saldo es calcularà per parcel·la vitícola, i qualsevol canvi en les parcel·les implicarà un nou càlcul de saldo; l’entrada de raïm al celler serà per parcel·la vitícola, i es podran agrupar un màxim de quatre parcel·les per pesada.

La Taula de cogestió del cava és un fòrum de concertació sectorial, creat l’any 2019, que té com a objectiu avançar en la millora de la sostenibilitat del sector i garantir la competitivitat de tots els agents implicats a la seva cadena de valor. Des de llavors, les trobades tenen lloc abans i després de la verema.

Desacord d’UP, que apunta als 0,60 €

El sindicat Unió de Pagesos ha mostrat el seu desacord amb les xifres perquè entén que perquè un viticultor pugui viure de la seva feina cal que li paguin el quilo de raïm per sobre dels 0,60 €. “Tenint en compte que un dels objectius importants de l’estudi és que serveixi de referència a les empreses que compren raïm a l’hora d’establir el preu, el sindicat insta el Departament a vetllar perquè, a diferència del que passa ara, les despeses de mà d’obra familiar s’incloguin en el còmput dels costos de producció“, comparteixen en un comunicat. A més a més, apunten que “si es tinguessin en compte el cost de producció pujaria entre 8 i 12 cèntims per quilo de raïm, arribant a un preu d’uns 0,60 €, xifra a la qual encara caldria sumar el marge de benefici necessari per garantir la viabilitat de cada empresa agrària”.

UP també s’ha mostrat “en desacord” amb els rendiments de producció de raïm per hectàrea que preveu l’estudi, que situa entre el 5.414 i els 6.768 kg/ha segons la varietat. El sindicat considera que aquests valors estan molt allunyats de la realitat de la producció actual de les vinyes catalanes que, sobretot a causa de la sequera, poden ser fins a menys de la meitat de les previstes. “Tot plegat, justifiquen, situarà el sector en una situació crítica tenint en compte que un viticultor necessita uns rendiments del voltant dels 5.000 €/ ha per garantir la viabilitat de l’explotació”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa