VadeVi
Extremadura guanya una nova batalla a la DO Cava
  • CA

El Butlletí Oficial de l’Estat ho ha publicat aquest dilluns 14 de febrer. Extremadura podrà ampliar el nombre d’hectàrees de plantació per produir raïm que destinarà a elaborar Cava. Així ho ha dictaminat la resolució de la Direcció General de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, donant resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid del passat 10 de març de 2020.

Aquesta resolució del BOE recolza un cop més la posició de la Junta d’Extremadura”, apunten des de la mateixa Junta a Vadevi. “Nosaltres sempre hem dit que els nostres productors de Cava a Terra de Barros havien de tenir més capacitat de creixement, i al marge d’aquest aspecte, no se’ls podia privar de tenir veu i vot a l’hora de decidir el futur de les seves plantacions, com havia decidit el Govern Central”, afegiran.

El conflicte ve de lluny, i cal mirar al 2018 quan el Govern de Madrid fixava per aquell any la superfície que es podia concedir per autoritzar noves plantacions de vinya de la DO Cava. S’apuntava aleshores a la DO com a responsables per definir i aplicar les limitacions a les noves plantacions o les restriccions a les sol·licituds d’autoritzacions de replantació i de conversió de drets de plantació.

En aquell moment, Extremadura tenia interès en créixer i no va compartir la decisió de la DO Cava, per la qual cosa va recórrer la decisió als tribunals. Ara, gairebé quatre anys més tard, la regió ha aconseguit guanyar la batalla legal que confirma que poden reclamar aquelles hectàrees sol·licitades.

Així, els viticultors que en havien presentat sol·licituds de registre de noves hectàrees podran inscriure-les a partir d’ara. El digital Hoy cita fonts del govern regional quan detalla que s’estaria parlant d’una quarantena de noves hectàrees i que en el període d’un parell de setmanes es podrien començar a tramitar.

En el moment de recórrer la decisió, la Junta d’Extremadura considerava que s’estava “bloquejant” el seu creixement. El text que publica avui el BOE sentencia doncs que el Ministeri pot demanar informes a les DO i comunitats autònomes sobre les peticions o recomanacions d’increment d’hectàrees, però en cap cas es poden restringir les replantacions o conversions de dret.

Aquest és el segon cop que Extremadura guanya una batalla als tribunals contra la DO Cava després que el passat gener de 2020 el Tribunal Suprem va prendre la potestat a la DO Cava en quant a decidir el seu creixement, i la va tornar al Ministeri d’Agricultura com havia sol·licitat la Junta extremenya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa