La DO Cava no podrà decidir si vols créixer o no i la decisió torna a mans del Ministeri d’Agricultura. Així ho ha resolt el Tribunal Suprem en una sentència feta pública aquest dissabte. Deixa sense efecte la reforma del Reial Decret que regula les autoritzacions de noves plantacions de vinya, que es va fer el mes de setembre de 2019.
Aquesta sentència respon a un recurs interposat per la Junta d’Extremadura un cop aprovada aquesta reforma perquè considerava que d’aquesta manera les comunitats autònomes no podien donar al seva opinió sobre el creixement de la denominació i perquè també interpretàvem que era una concessió per afavorir els interessos dels productors catalans.
De fet en el seu moment els pagesos d’Almendralejo explicaven a Vadevi que si el seu govern autonòmic no interposava el recurs ho farien ells. I és que la voluntat del Consell Regulador de la DO Cava de limitar a zero el seu creixement s’ha interpretat sempre com una guerra territorial.
Durant tres anys, el Consell Regulador del Cava havia sol·licitat no créixer més i no autoritzar noves plantacions per evitar que “es desequilibri l’oferta i la demanda i que els preus de les ampolles siguin excessivament baixos”, però la pressió d’extremenys i valencians va fer que el govern espanyol permetés un creixement de l’1%.
Semblava que amb la cessió de la potestat per part del Ministeri d’Agricultura en favor de la DO Cava, aquest desequilibri que suposa entre moltes altres coses una devaluació del producte perquè el mercat no està en condicions d’absorbir tot el que produeix i en conseqüència una rebaixa del preu del raïm.
Ara bé, des d’Extremadura sempre han insistit en el fet que ells tenen camp per créixer tot i que també admetien en declaracions a Vadevi que el boicot al cava català els ha afavorit.
Així les coses, la guerra territorial del cava torna a estar en marxa, en un moment especialment delicat perquè la pandèmia ha provocat unes pèrdues molt importants en el sector el que ha incrementat encara més l’estoc de cava produït i embotellat i no venut. Alhora l’actual Consell Regulador amb Javier Pagès al capdavant estan preparant el desplegament del seu Pla Estratègic que ha de permetre revaloritzar el producte i incrementar el seu prestigi.