Festa del cava 2018
Festa del cava 2018 | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

Una de les festes més esperades de l’estiu al Penedès és la que organitza cada 13 d’agost la família Martí Homs. Es tracta de la Festa del Cava, que enguany ha inclòs un Concurs de Cava a cegues que ha arribat ja a la 37ena edició, organitzat amb la col·laboració del marxant de vins Quim Vila de Vila Viniteca i de la família Carbó.

Les previsions de pluja van fer traslladar un cop més la festa d’una casa particular del barri de Bonavista del terme municipal de El Pla del Penedès, el seu escenari habitual, al restaurant Sol i Vi de Subirats. Al Sol i Vi ja s’hi va haver de fer la festa en les edicions dels anys 2000, 2009, 2010 i 2015.

No va ser l’únic contratemps de dilluns ja que la trobada, que se celebra per festejar l’aniversari de Marc Martí (58 anys), no va poder comptar amb l’amfitrió a causa d’una indisposició de darrera hora. També s’hi van deixar veure pocs cavistes i no n’hi va haver cap dels que han sonat per optar a la presidència del Consell Regulador del Cava. Sí que hi era el nou president de la Confraria del Cava Sant Sadurní, Jaume Armengol, amb una nodrida representació de la seva junta: Josep Carbó, Josep Maria Martí, Salvador Rovira, Jaume Esteve i Montserrat Carbó.

Festa del Cava 2018

!--akiadsense-->

De fet, es va especular més amb les eleccions per escollir nou president de la Confraria del Cava (que es farà entre novembre i gener) que no pas de les eleccions per escollir qui substituirà el 28 d’agost a Pedro Bonet Ferrer a la presidència de la DO Cava. Per ara no hi ha cap candidat que s’hagi postulat per a rellevar un Jaume Armengol que presidirà la propera Setmana del Cava després de la inesperada renúncia de Toni de la Rosa Torelló. En el cas del Consell Regulador del Cava continua com a únic candidat oficial Josep Graells (Vallformosa) tot i els contactes que mantenen d’altres possibles candidats durant les darreres hores. En algunes taules també va sortir a la conversa la polèmica aixecada per la creació de l’associació Corpinnat.

No hi van assistir, a diferència d’altres anys, empresaris de grans caves. Només hi van assistir Josep Carbó (Blancher), Pere Canals (Castell Sant Antoni) o Eduard Viader (Muscàndia). També hi havia d’altres empresaris vinculats al món del vi al Penedès com ara Joan Parera (Pardas) o Jordi Cols (Importacions Decavi). Així mateix, no es va voler perdre la festa l’expresident de la patronal Institut del Cava i exalcalde de Sant Sadurní d’Anoia, Joan Amat (un habitual de la festa); el president del Reial Cercle Artístic, Josep Fèlix Benz; l’artista Jordi Alumà (autor del cartell de la festa d’enguany) o l’alcalde de El Pla del Penedès, Santi Soler. Quim Vila explicava a Vadevi que la Festa del Cava “és una cosa única”, i destacava la figura de Marc Martí com a pioner, ja fa 37 anys, dels concursos de vins a cegues.

Marc Martí no hi va poder ser però va deixar escrit que “enguany celebrem la 37ena edició del concurs de cava, i a la nostra família ens complau molt de retrobar-nos un any més amb el pretext del meu aniversari. Des de l’any 1982 no hem deixat de celebrar aquesta festa que vam començar al nostre pis del carrer Girona, a Barcelona, i durant uns anys també a la Xampanyeria Art Cava Fussina, al carrer del mateix nom al barri del Born de Barcelona, un establiment especialitzat en cava que vam crear el meu pare Lluís Martí, el meu germà Ricard i jo mateix. El dia que vam inaugurar va ser justament quan Samaranch va pronunciar la frase màgica de ‘à la ville de Barcelona’, a dos quarts de dues del 17 d’octubre de 1986”. Marc Martí, en to reivindicatiu, també va apuntar que “la festa, però, avui no serà completa perquè ara, com va passar amb Prat de la Riba, Puig i Cadafalch, Macià, Companys, Jordi Pujol, Irla, Tarradellas i Puigdemont, els partits nacionalistes castellans tenen la dèria d’engarjolar, i jutjar els nostres presidents i consellers, quan no els afusellen o els envien a l’exili. Avui tenim presoners polítics catalans tancats a la presó per defensar, com els seus antecessors, la llibertat del poble de Catalunya”.

Xavier Castellet, del Celler Capçanes, guanya el 37è Concurs de Cava

Cap dels participants a la 37ena edició del Concurs de Cava, un campionat individual de tast a cegues en copes inapropiades que es disputa mentre es sopa, va endevinar completament quin era quin dels cinc caves seleccionats per Quim Vila a la fase preliminar: Llopart Brut Nature Integral 2018, Torelló Brut Nature Gran Reserva 2009, Huguet Gran Reserva Brut Nature 2009, Juvé & Camps Reserva Brut Cinta Púrpura i Rexach Baquès Brut Nature. De fet, força persones no en van endevinar ni un. Els caves seleccionats per al desempat van ser el Blancher Brut Nature, el Gramona III Lustros Gran Reserva Brut Nature 2011, el Segura Viudas Aria Brut Nature, el Castillo Perelada Gran Claustro Brut Nature 2012, el xampany Bollinger Spécial Cuvée Brut, el Recaredo Subtil Brut Nature Gran Reserva 2011, el Codorníu 1551 Brut Nature, el Mestres Coquet Brut Nature 2013 i el Conca del Riu Anoia Raventós i Blanc De la Finca 2014.

Els guanyadors del concurs amb l'esposa de Marc Martí
Els guanyadors del concurs amb l’esposa de Marc Martí | Rita Lamsdorff

!--akiadsense-->

!--akiadsense-->

Finalment, i després dels habituals desempats, es va imposar Xavier Castellet, del Celler Capçanes. En segona posició es va classificar Mercè Isard, i en tercera Marcel Samsó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa