Flor de Clotàs 2010: present i futur del vi de Castelló

El Flor de Clotàs és un monovarietal d’ull de llebre de vinya vella amb cinc mesos de criança en bóta Foto: VADEVI.cat

Flor de Clotàs 2010

Celler Vicente Flors

Vi de taula de Castelló

Pvp. Aprox: 7 €

Etiquetat en català i castellà

Tel. 671 618 851

Web: www.bodegaflors.com

El celler de Vicente Flors, a Les Useres (Alcalatén) és un dels 13 que ja hi ha inscrits a la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Vins de la Terra de Castelló, un pas intermedi entre el vi de taula i l’emparat per una denominació d’origen, que és la categoria que esperen assolir en pocs anys.

I raons no els en falten, atesa la qualitat dels vins que s’hi estan elaborant i que es tracta d’un indret on històricament s’hi ha elaborat vi. El propi celler de Vicente Flors és la culminació d’una tasca de recuperació i reivindicació d’aquesta activitat antiga i tradicional, que en el cas de la seva família es remunta a principis del segle XIX, i que pel que fa a l’elaboració de vi, es va interrompre el 1980.

Però afortunadament les vinyes es van mantenir en conreu i això li ha permès tornar a l’elaboració amb raïm propi i, a més, procedent de vinya vella de més de 50 anys, les familiars, i també les d’altres viticultors locals, plantades amb raïm de les varietats ull de llebre i monestrell, amb les que actualment elabora dos vins, el Clotàs i el Flor de Clotàs, ambdós monovarietals d’ull de llebre, més el Clotàs Monestrell, que o ha sortit ja a la venda o està a punt de fer-ho.

És, doncs, un monovarietal d’ull de llebre, de ceps d’entre 60 i 70 anys que ha estat madurat en bóta de roure americà i francès cinc mesos (pels 13 del Clotàs, el seu germà gran). És de color intens, no gaire lluent (poc filtrat per conservar el tacte dens) i amb el voraviu morat que avança joventut i vivacitat. A les aromes hi ha tota la frescor de la fruita, gerds i maduixa, i tocs florals de violes, acompanyades de notes especiades de pebre negre. L’entrada en boca és ample i densa, i tot i això, fresca i agradable, amb un final llaminer molt atractiu. Tant com el futurs dels vins castellonencs.

Nou comentari