Fòrums i blocs segueixen la polèmica de l’etiquetatge

El blog ‘Idées liquides & solides’, escrit per Vincent Pousson, s’ha fet ressó de la polèmica sobre l’etiquetatge

La polèmica provocada per José Peñín al seu bloc, quan va apuntar que la Generalitat obligava als cellerers catalans a etiquetar en català els seus vins, de tal manera que es forçava l’ús “de paraules amb apòstrofs de difícil comprensió per al consumidor universal” continua viva a Internet, amb fòrums i blocs insistint en la qüestió.

De fet va ser el mateix Peñín, creador de la ‘Guía Peñín’ i autor d’un aclariment al seu primer article en què insistia en la imposició del català en l’etiquetatge, qui va portar el tema a elmundovino.com, un fòrum especialitzat en vins depenent de l’edició digital del diari espanyol El Mundo, on es mostrava “aclaparat” per la repercusió que havia tingut el seu article. En aquest fil, amb opinions a favor i en contra de les tesis de Peñín, fins i tot hi ha intervingut Victor de la Serna, adjunt a la direcció del rotatiu madrileny, el qual ha derivat el debat a questions lingüístiques que res tenen a veure amb la qüestió a debat, tot assegurant que “l’aranès està marginat i oprimit a Catalunya”, tot ignorant la legislació catalana sobre aquesta llengua. El fil, actiu fins el 3 de juliol, ha estat eliminat, tot i que si s’hi intenta accedir el missatge que apareix es limita a assegurar que “el tema sol·licitat no existeix”, sense cap informació addicional sobre la raó per la qual ha estat suprimit.

A més de Mundovino, el dissenyador Xavi Pérez també hi ha dit la seva a través del seu blog “Divendres al vespre”, on a més de defensar la validessa del disseny català, questiona el posicionament lingüístic de Peñín. Aquestes opinions van ser ratificades pel dissenyador en declaracions a VADEVI.cat, cosa que va fer reaccionar un altre blogger, el francès resident a Barcelona Vincent Pousson, que també va criticar fortament Peñín pel que fa les questions relacionades amb el disseny al mateix temps que ha carregat contra la política lingüística catalana . Val a dir que Pousson, que ha declinat fer declaracions a VADEVI.cat, compara la normalització lingüística del català amb procesos com els de la neteja ètnica. El blogger, a més, dóna la raó a Peñín quan diu “que s’obligua als catalans a escriure les seves etiquetes en l’idioma regional (una mínima desena de milions de parlants) malgrat que poden parlar espanyol, sent naturalment, entès per cinc-cents milions de persones a tot el món”. Unes opinions que novament, han trobat resposta al blog del dissenyador Xavi Pérez, que recorda a Pousson que aplicant les seves teories, potser caldria imprimir les etiquetes “en xinès mandarí”.

Nou comentari