Fa tot just una quinzena de dies s’oficialitzava la constitució de l’Associació de Viticultors del Cava de Requena amb l’objectiu d’unir i fer sentir una veu forta i unida dels pagesos que es dediquen a cuidar la vinya i convertir el seu fruit en vi en aquest municipi proper a València. Francisco Martínez, hereu de diverses generacions que s’hi dediquen, en serà el president en aquest primer mandat i com a mínim durant els pròxims quatre anys. Martínez, de 49 anys i arrelat a la vinya des dels 23, gestiona ara una vintena d’hectàrees dedicades al cava, a més a més d’altres varietats i cultius de la finca familiar. És formador en Cava i en camí d’aconseguir la certificació d’expert emès per la mateixa DO.
A Requena ja hi ha una associació d’elaboradors de Cava, i ara us hi sumeu vosaltres, els viticultors. D’on sorgeix la inquietud?
Fa uns anys que els elaboradors es van constituir i des d’aleshores han anat creixent, consolidant-se i tenint més força al sector. Nosaltres, malgrat representar el 90% dels productors de cava de Requena, ens sentíem una mica desprotegits i hem cregut oportú associar-nos per tenir més força i contribuir des de la unió a posicionar el producte al lloc que mereix.
Aquest posicionament passa també per una aliança entre elaboradors i viticultors?
Està clar que hem de treballar plegats amb els elaboradors. Anar a l’una, però també estar al dia de les novetats, regulacions i polítiques que ens afecten i o en les quals podem aportar. Intentar col·laborar per a potenciar el cava de Requena, aprofitant la zonificació, que, per cert, penso que ha estat un encert.

Una reivindicació històrica, diferenciar orígens en una DO a la qual precisament se li recrimina que tingui un origen ampli. I malgrat tot, encara hi ha certes discrepàncies…
Així és, i és una pena. Perquè nosaltres no volem cap DO pròpia, però sí que se’ns permeti incloure a l’etiqueta que el cava ha nascut a Requena. El Consell Regulador, en canvi, entén que, com estaríem “compartint” nom amb la DO Utiel-Requena, podríem confondre al consumidor. I en aquest estira-i-arronsa, malgrat que tenim el vistiplau de la denominació d’origen local, el tema continua als tribunals, i nosaltres no podem identificar el producte amb el nostre origen.
Com veieu la situació actual del cava?
És un producte amb molt de potencial i amb moltes coses a dir. És el que més s’exporta de tot l’Estat, i el que més factura. I nosaltres volem aportar-hi el nostre granet de sorra, valor afegit, sentir que també formem part d’aquesta cultura cavista.
En les últimes eleccions al Consell Regulador del Cava hi va entrar per primer cop un vocal de fora de Catalunya, que precisament és de Requena, en Fernando Medina.
Podem tenir les nostres discrepàncies amb els catalans, però és una bona notícia per als cavistes de Requena que en Fernando Medina estigui dins el consell rector. Volem acompanyar, aportar, potenciar el cava. Aprofitar-nos i singularitzar-nos amb la zonificació. En cap cas estar sempre en conflicte.

Què singularitza el cava de Requena?
El nostre és un cava fresc, molt mediterrani, que neix en terrenys que superen els 700 metres d’altitud. Això no va de fer millor o pitjor cava que Catalunya, sinó d’explicar que tenim unes característiques pròpies. Així i tot, soc dels qui recomana sovint mirar què fan els veïns catalans, perquè tenen llarga experiència en l’elaboració del cava, en podem aprendre molt i han demostrat que saben fer productes d’una excel·lent qualitat.