VadeVi
François Gilbert, captivat pels vins catalans nascuts de varietats autòctones
  • CA
Els sis cellers més ben puntuats pel concurs amb François Gilbert (centre), el director de l’INCAVI i el President de l’AVC | FOTO: Gilbert & Gaillard

Aquesta setmana s’han fet públics a Catalunya els resultats del concurs internacional Gilbert & Gaillard en relació als vins i caves del país. En total, s’han reconegut 249 vins de 104 cellers diferents, entre els quals, una menció especial als sis cellers més puntuats de l’edició –Abadal, Acústic Celler, Gramona, Perelada; Recaredo i Torres- i al “celler revelació” de l’any, que ha estat pel Celler de Capçanes -rebent premi per a cadascuna de les referències presentades.

François Gilbert, fundador de la revista Gilbert&Gaillard feia un balanç global dels resultats dient que “Catalunya ens ha sorprès per l’autenticitat del terroir; per la gran aposta de varietats autòctones i perquè cada zona productora ha sabut trobar la seva identitat en allò que els fa exclusius”. De fet, insistia, “hem pogut tastar diverses anyades en el que portem de concurs i estem contents perquè hem pogut veure l’evolució del vi en funció del terroir d’on neix”.

En termes generals, explicava, “m’ha sorprès gratament la qualitat de vins del Priorat i la gran diversitat del Montant; l’homogeneïtat dels vins de l’Empordà, la Terra Alta i el Pla de Bages; i els diversos estils que surten dels vins del Penedès que ara treballen amb les subzones per a donar una major identitat a cada tipus d’elaboració”.

També feia menció al Cava, “una altra bella sorpresa”, i comentava que “els francesos tendim a pensar que els caves estan per sota dels xampanys, i ens equivoquem. Enguany he descobert aquí grans caves molt interessants”.

Pel que fa a les varietats, i reforçant el que comentava el tastador respecte a les autòctones, afegia que els han semblat molt interessants els vins elaborats amb varietats com el trepat, el sumoll, el picapoll o la garnatxa peluda. “Varietats potser més desconegudes a nivell internacional, però que expressen aquesta autenticitat a què ens referim del vostre territori“.

Gilbert & Gaillard organitza aquests premis un cop l’any i n’avalua els vins presentats, a cegues. Els tastos es fan a nivell mundial, on hi estan avaluant fins a 12.000 vins de totes les procedències vitivinícoles del planeta –i d’aquests, enguany uns 700 han estat catalans. Aquest 2017, entre les principals novetats del certamen, hi ha la posada en marxa d’un nou servei que servirà per apropar el vi guanyador al mercat internacional. Serà gràcies a un e-commerce, que a partir del mes de juny, oferirà els productes amb medalla a través d’una botiga online que penjarà de la pàgina web de la publicació.

Aquests premis compten amb tres categories diferents: la d’OR+90 punts, en què han obtingut medalla 79 vins i escumosos de 57 cellers, la categoria d’Or, amb 145 vins i escumosos de 92 cellers premiats, i, finalment, la categoria de Plata, en què s’ha concedit medalla a 25 vins i escumosos de 21 cellers. Aquest és el llistat dels vins i cellers guardonats en l’edició 2017.

Recupera l’entrevista a Evelyn Israel, enòloga i membre del panell de tast del concurs Gilbert & Gaillard, que vam publicar fa uns mesos al Vadevi.cat. “>

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cartanya a abril 28, 2017 | 16:04
    Cartanya abril 28, 2017 | 16:04
    Doneu pas als vins catalans !!! Ja que els vins de la rioja han sigut fruit de una "riojitis" mol aguda però afortunadament ja superada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa