VadeVi
Gelamà comença la verema amb la intenció de fer un escumós de varietats autòctones
  • CA

El celler Gelamà ha començat la verema amb la intenció de fer el primer escumós marca de la casa, 75 anys després d’haver elaborat l’última ampolla de “xampany”.

El propietari del celler, Roger Rius, amb el suport tècnic de l’enòleg de Loxarel, Josep Mitjans, elaborarà un escumós amb 15 mesos de criança que sortirà al mercat a finals de 2017 o principi de 2018, a partir d’un cupatge de garnatxa negra, macabeu i un petit percentatge de carinyena, i fermentat en àmfores.

La verema de Gelamà va començar a la vinya de la Finca Coromina, d’on es van obtenir 2.400 quilos de garnatxa, d’una mica més de 10 graus, que es van reservar en cambres frigorífiques durant 24 hores. El vi base d’aquest escumós tindrà la particularitat de ser la primera collita de Gelamà seguint els procediments de l’agricultura ecològica, són vinyes en reconversió.

Roger Rius assegura que aquesta ha estat una collita “excepcional”. Si bé és cert que la producció ha estat una mica inferior a la de l’any passat, la qualitat del raïm és “molt bona i això és molt gratificant”. La sequera de tot l’estiu ha generat un raïm molt sa i les pluges dels últims dies han permès, segons Rius, hidratar el gra just abans de la collita.

Aquesta setmana Gelamà seguirà amb la verema del macabeu per a l’elaboració de l’escumós. I a partir d’aquí anirà collint el raïm en funció de les necessitats i el grau de maduració.

El nou escumós del celler serà, segons Josep Mitjans “el pilar de la carta de referències del celler”. Per a Mitjans, l’acord de col•laboració amb Rius ha estat una oportunitat per fer realitat un projecte d’escumosos de varietats autòctones i fermentats en àmfores.

A més del nou escumós, des de Gelamà, Rius i Mitjans treballen en l’elaboració d’un vi de finca que serà un monovarietal de carinyena, amb raïm procedent d’una vinya vella de producció molt reduïda, situada en un terreny elevat i pedregós. També trauran al mercat un vi blanc (amb un toc d’àmfora i barrica) i un vi negre més lleuger que serà un cupatge de garnatxa, sirah i carinyena

Gelamà, que elabora tots els seus productes amb raïm de collita pròpia, vol promoure a partir de la seva marca les varietats autòctones de l’Empordà i una imatge de coherència i respecte envers l’entorn.

El projecte de reconversió i l’elaboració de nous productes del celler Gelamà és fruit de la col·laboració entre Roger Rius, propietari de Gelamà, i Josep Mitjans, propietari i enòleg del celler Loxarel, que en aquest cas s’encarrega del suport i assessorament tècnic per al disseny i elaboració dels nous productes.

Mitjans va ser un dels primers elaboradors del Penedès a introduir les àmfores per a l’elaboració de vins amb varietats tradicionals, i a elaborar un escumós de garnatxa de vinyes d’alçada.

Amb aquest nou escumós, Roger Rius recupera la tradició de Gelamà, que va ser capdavanter en l’elaboració de vins del mètode champanoise.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa