VadeVi
La Generalitat demana al Govern Espanyol que abordi amb fermesa la situació actual cava
un moment de la cimera entre cavistes i pagesos del cava a l'incavi

!--akiadsense-->

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, atenent les demandes que li van fer els representants d’Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i de l’Institut del Cava en la cimera del cava que es va fer el passat 22 d’agost, ha demanat un major compromís del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luís Planas, en l’actual situació del sector del cava.

La DO Cava és una denominació supra autonòmica, es pot elaborar en diferents Comunitats Autònomes, i, tot i que el 90% de la superfície de vinya per a cava està localitzada a Catalunya, l’administració competent és el MAPA. Com explica la consellera Jordà en la carta que ha tramés al ministre Planas, “el Ministeri és el màxim responsable d’allò que afecta al sector i ha de vetllar pel seu present i el seu futur”.

Un dels factors d’aquesta situació complexa del sector és el desequilibri entre l’oferta de raïm i vi base i la demanda per part de les empreses elaboradores i comercialitzadores de Cava. Un desequilibri que s’ha generat també per l’entrada de noves superfícies procedents de les autoritzacions de noves plantacions i replantacions per part del MAPA, que no ha valorat ni ha tingut en compte les recomanacions del Consell Regulador del Cava, recolzat pel Departament d’Agricultura. “Un fet que ha provocat que es passin de 33.000 hectàrees a 39.000, ampliant així l’oferta i afavorint la caiguda de preus”, diu la consellera.

A la carta la consellera Jordà trasllada al ministre “la necessitat de limitar absolutament la superfície de vinya amb destí cava, tal com s’ha tingut en compte en altres DO”. Així mateix, amb l’objectiu d’ajudar a la reducció de la capacitat productiva de raïm amb vista als propers anys, reclama “flexibilitzar els terminis de les autoritzacions a noves plantacions i replantacions”, que actualment són d’un màxim de 5 anys (dos campanyes de superfície arrancada i 3 anys d’autorització) i que s’amplïi a 8 anys, així com d’altres mesures que facilitin la reducció de producció.

La consellera acaba la carta demanant més fermesa i compromís per part del Ministeri per treballar conjuntament per aconseguir uns preus justos pels productors en benefici de tota la cadena de producció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa