VadeVi
L’Estat cedeix a la DO Cava la potestat per limitar el seu creixement
  • CA
Vinya de Raimat

!–akiadsense–>

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres a proposta del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, un Reial Decret que deixa en mans del Consell Regulador de la DO Cava la facultat de limitar les plantacions. Aquesta era una reivindicació històrica del Consell Regulador davant de la situació excedentària del sector, una de les causes que han provocat el desequilibri del mercat i l’espectacular baixada de preus de l’última campanya. Una situació que els pagesos del cava consideren “ruïnosa” i que ha portat fins i tot a mobilitzacions diverses que van culminar amb una vaga el passat 5 de setembre.

En un comunicat el president de la DO Cavba Javierp Pagès s’ha mostrat satisfet per aquesta decisió del govern espanyol. S’ha modificat, doncs, el Reial Decret 1338/2018, de 29 d’octubre, pel que es regular el potencial de producció vitícola, amb el que es pretén “dotar de major estabilitat al sector i garantir major seguretat jurídica en alguns aspectes de la normativa”, segons ha informat el Ministeri d’Agricultura.

Els últims tres anys, el Consell Regulador del Cava havia sol.licitat el creixement zero de les plantacions per evitar que “es desequilibrés l’oferta i la demanda, i que hi ha hagi preus del cava excessivament baixos”, però des del Govern Espanyol s’havia permès un creiement al voltan de l’1%. A partir d’ara, aquestes recomanacions del sector sobre plantacions el Ministeri d’Agricultura els haurà de seguir.

Entre les principals novetats d’aquest Reial Decret es troba la millora del procediment de concessió d’autoritzacions de noves plantacions i de replantacions de vinya. Així, en el cas d’autoritzacions per a noves plantacions i replantacions en el territori d’una Denominació d’Origen de caràcter supraautonòmica, l’àmbit de la qual és de competència estatal (Cava, Rioja i Jumilla), les recomanacions sobre limitacions i restriccions rebudes dels representants del sector seran vinculants per a la decisió que adopti el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Aquest Reial Decreto entrarà en vigor al dia següent de la seva publicació al BOE, i serà aplicable a la convocatòria de sol·licituds d’autoritzacions de noves plantacions de 2020.

L’aprovació per part del Consell de Ministres coincideix amb la implantació del pla estratègic de la DO Cava que s’ha inicitat amb l’objectiu d’apostar per la qualitat i la diferenciació. És un pla que s’estructura en tres pilars: la Segmentació/Zonificació, la Garantia i la Promoció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa