VadeVi
El govern destina més d’1 milió d’euros a impulsar l’INCAVI Lab
  • CA

L’Institut Català de la Vinya i el Vi continua avançant en el compliment dels objectius traçats en el pla estratègic que té l’horitzó l’any 2025. Aquest dimecres al matí ha detallat l’evolució d’un nou projecte amb el qual volen donar un nou impuls i millora a les funcions de laboratori en benefici, diuen, tant del sector com del consumidor de vi català.

INCAVI LAB permetrà equiparar els laboratoris catalans amb els més avançats i competitius d’Europa“, apuntava durant la presentació la directora general de l’INCAVI Alba Balcells, tot destacant també la voluntat de servei públic d’un projecte que vol cobrir totes les necessitats que pugui tenir el sector en aquest àmbit en benefici de la qualitat i la projecció del vi català. “Entre els projectes transformadors que tenim en marxa, una aposta claríssima de valor està en els laboratoris i en poder dotar d’eines que siguin necessàries per a la millora del sector del vi”, compartia.

“Hem de cercar la diferenciació i el valor, i per aconseguir-ho, cal dibuixar unes rutes que garanteixin aquesta valorització“, afegia. Tot plegat, compartia Balcells, pensant en un futur en el qual es pagui més pel vi. “Hem d’aconseguir que d’aquí a deu anys, el 10% dels vins catalans tinguin més valor”.

Alba Balcells durant la presentació de l’INCAVI Lab | Foto: INCAVI

Presentació al Vinseum, i en línia

La directora esbossava els eixos principals de l’INCAVI Lab des de l’Auditori del Vinseum, en un acte que també s’ha pogut seguir en línia. Balcells incidia en el fet que per fer possible aquest reimpuls, el Govern destinarà més d’un milió d’euros -xifra que, deien, podria incrementar si finalment s’aproven els pressupostos de 2023- i que permetrà no només renovar l’equipament i les infraestructures tècniques dels dos centres actius, els de Vilafranca i Reus, sinó també oferir noves solucions i coneixement del sector vitivinícola i agilitzar els processos administratius en la relació amb els cellers i els professionals.

El cap del Servei de Viticultura i Enologia de l’INCAVI, Xoan Elorduy, completava el detall d’algunes de les eines i solucions que ofereix el LAB, entre les quals, ha apuntat la incorporació de noves acreditacions (que ara en alguns casos requeria als cellers tràmits a altres entitats fora de Catalunya), l’ampliació de la capacitat analítica, o la incorporació de material com un densímetre electrònic d’alta precisió o un cromatògraf de gasos per determinar les volàtils.

També ha fet menció a la importància de l’acompanyament en el treball de vinya, i de la millora de l’experiència de l’usuari, amb la inversió, per exemple, en un nou projecte de gestió que agilitzarà processos o en la millora de l’entrada de mostres que també prendrà una dimensió territorial. Elorduy ha introduït també el concepte CO-LAB en el sentit que també volen esdevenir plataforma de servei públic a partir d’un treball col·laboratiu amb tots els agents i actius del sector.

El laboratori de l'Incavi realitza prop de 16.000 analítiques anualment
El laboratori de l’Institut Català de la Vinya i el Vi | Foto: INCAVI

Per cert, que a tall informatiu el responsable de viticultura i enologia de l’entitat del vi ha compartit xifres de 2022 dient que durant l’any passat es van analitzar a l’INCAVI més de 14 mil mostres entre els dos laboratoris catalans, van fer 280 mil determinacions en mostres de vi; que el panel oficial de tast ha caracteritzat més de 900 vins i que s’han produït llevats per a una desena de cellers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa