VadeVi
El pla estratègic de l’INCAVI repensa l’entitat i detalla 23 nous projectes
  • CA

Han estat mesos de treball, de mirar cap endins, de posar sobre la taula rutines, projectes i maneres d’afrontar a les necessitats del sector vitivinícola català i repensar-les totes. Quan va prendre possessió del càrrec la nova directora de l’INCAVI Alba Balcells ja va anunciar la intenció de fer aquest exercici, i ara ha arribat el moment de presentar-ne resultats.

Aquesta setmana s’ha donat a conèixer el pla estratègic que ha de ‘transformar‘ l’entitat de la vinya i el vi de Catalunya en un horitzó proper de 2025. Després de 42 anys de vida, l’entitat vol actualitzar-se davant els reptes actuals del sector com són “la globalització econòmica i els reptes productius provocats pel canvi climàtic, la cerca de nous consumidors i hàbits de compra i la necessitat d’impulsar la imatge del vi català feien imprescindible una revisió i actualització de l’INCAVI”, segons detalla la directora general de l’entitat, Alba Balcells. Una transformació, per tant, que d’entrada redefinirà el model de gestió de la pròpia entitat, però que també revisarà les relacions amb els principals agents i actius del sector, i sobretot acompanyant el creixement i evolució del sector vitivinícola del país.

Alba Balcells dirigeix INCAVI des del juny de 2021 | E.V.

23 projectes i més inversió

El Pla defineix fins a 23 projectes ‘transformadors’, alguns que descriuen ‘d’alt impacte’, d’altres ‘essencials’ per garantir aquestes millores de futur. Hi ha una mirada en la recerca, en projectes que responen a R+I+D+T a vistes de donar valor al producte i sobretot a poder respondre als efectes que pugui tenir, per exemple, el canvi climàtic sobre la vinya; hi ha una àrea de treball vinculada al mercat i alguns projectes vinculats estretament amb la difusió i promoció del sector dins i fora del país, amb la idea per exemple de crear una pàgina web en anglès que contingui informació i actualitat del vi català.

Alguns d’aquests projectes ja s’estan executant aquest mateix any. El primer, per valor d’una inversió de 500.000 euros que pretén “situar els laboratoris de l’INCAVI en primera línia internacional“, una dotació pressupostària que multiplica per tres el pressupost que tenia previst l’Institut per aquest 2022. Tot plegat dotarà d’un nou equipament, facilitant que els cellers no s’hagin de desplaçar a França o a l’estat espanyol i també permetrà donar resposta als diversos projectes de R+D en curs o en procés d’adjudicació.

Amb la modernització del servei d’analítiques es podrà, segons l’entitat, ampliar els serveis en l’anàlisi de metalls pesants, precursors aromàtics, detecció de pesticides; es podran incorporar paràmetres acreditatius necessaris per a controls de qualitat dels escumosos i qüestions relacionades amb la nutrició com al·lèrgens. També es reforçaran, explica l’entitat, les analítiques de terres i foliars i la producció i entrega de llevats autòctons, entre d’altres i reforçar el Panel de Tast de Vins de Catalunya.

L’INCAVI també vol esdevenir capdavanter mundial en l’assegurament de la traçabilitat en el sector vitivinícola utilitzant tecnologia blockchain amb la finalitat “d’augmentar la notorietat i el prestigi del conjunt del vi català davant del consumidor final”.

Seu de l’INCAVI a Vilafranca del Penedès | INCAVI

Identificació i preservació de les varietats autòctones

El tercer dels projectes que ja s’estan executant és la identificació i preservació i l’oferiment al sector de forma més activa de varietats de vinya autòctones del país com a recurs per a diferenciar de manera competitiva i contribuir a valoritzar les produccions de vins catalans. En aquest sentit, es vol incrementar la recerca per obtenir un major coneixement sobre el comportament i la resiliència al canvi climàtic i la vinificació d’aquestes varietats per donar resposta a nous mercats i consumidors. També, en aquesta línia, es fomentarà la reconversió varietal i s’oferirà suport a la conservació de vinyes velles amb una alta riquesa fitogenètica, el manteniment de les vinyes de forta pendent i/o de muntanya, per la conservació del mosaic agrari, la prevenció d’incendis forestals, etc.

També el pla estratègic preveu que l’INCAVI capitalitzi el patrimoni de varietats de vinyes recuperades de Catalunya i esdevingui un centre de referència d’identificació, avaluació i incorporació de varietats recuperades. “Cal agilitzar el procediment que actualment està en vigor a l’estat espanyol perquè no te cap sentit sotmetre a proves de camp a varietats que segur es comportaran de manera diferent entre el seu lloc de trobada (com per exemple el Prepirineu) i el lloc d’assaig actual (Murcia)”, dirà la directora Alba Balcells.

La periodista Ruth Troyano i la directora de l’INCAVI Alba Balcells en el marc de la II Setmana del Vi Català | E.V.

La comunicació, un eix prioritari de la nova direcció

Pel que fa l’àmbit de la promoció, hi ha en execució cinc projectes estratègics: el desenvolupament de la imatge de marca paraigua per al vi català que doni cobertura a les empreses i als agents del sector, amb un relat propi; també s’ha tancat la col·laboració amb Wine & Spirit Education Trust (WSET), un dels programes formatius internacional de vins, que s’activarà el 6 de setembre amb un Event Hub dedicat a la garnatxa i que continuarà amb més col·laboracions per incrementar el coneixement del vi català.  

Un altre projecte de promoció serà la creació del web internacional Catalan Wines com a espai de difusió de la cultura del vi català destinat tant a professionals com a consumidors, amb una perspectiva mundial i obert a tot el sector del vi català perquè pugui exposar-hi la seva proposta de valor, innovacions i activitats. 

Un vi de finca de cada DO

El Pla també posa la mirada en els vins de finca, projecte que també es vol potenciar en els propers anys. “Ens agradaria que al 2025 que cada DO tingués un vi de finca -a proposta de la pròpia DO, no com ara que són els cellers qui hi presenten candidatura- i ens plantegem que fins i tot pugui haver-hi una ruta que enllaci els diversos productes qualificats d’arreu del territori”, apuntava la directora.

La directora general destaca el “potencial i el talent” de l’actual equip de l’INCAVI, a qui agraeix haver fet possible sumar els 42 anys de vida; ara, aquest saber fer s’ha posat de nou sobre la taula per “revisar-se i repensar-se”. “Podem construir un futur quan hi ha unes arrels ben profundes“. “L’INCAVI les té, deia Balcells, com també el territori, on el vi ha esdevingut un dels principals batecs de moltes comarques del país”, deia recordant que a Catalunya més de 500 municipis tenen registrada vinya.

Homenatge als directors que ha tingut l’entitat al llarg dels 42 anys de vida | E.V.

Homenatge als anteriors directors de l’entitat

En el marc de la presentació del Pla Estratègic al sector vitivinícola del país es va voler recordar i retre homenatge als directors que han estat al capdavant de l’entitat en els darrers quaranta anys: des de Jaume Ciurana (1980-84), a Salvador Puig (2016-2021), passant per Eduard Puig Vayreda (1984-89), Heribert Fortuny (1989-96), Domingo Valiente (1996-2004), Joan Aguado (2004-09), Oriol Guevara (2009-11) i Jordi Bort (2011-15).

La directora els va agrair la seva feina i els va lliurar a ells o a familiars directes un pin amb la imatge de l’INCAVI, així com un exemplar del llibre Catalunya, terra de vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa