El Teatre Nacional de Catalunya ha acollit aquest vespre la Gala Nacional de l’Enoturisme i la Gastronomia, un acte presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant el qual s’ha celebrat un sector clau per a l’economia del país a través del reconeixement, entre d’altres, de diverses personalitats vinculades a l’enogastronomia.
Els Premis Bite i Mos, assenyalen des de Govern, neixen amb la voluntat de reconèixer “el paper fonamental que tenen els creadors i creadores de continguts digitals enogastronòmics” en el foment d’aquest tipus de turisme i, alhora, donar el valor que té Catalunya com a “destinació enogastronòmica de referència en l’àmbit mundial”. La presidència de l’acte ha estat compartida amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i la directora general de Turisme, Marta Domènech.
El conseller Torrent, que ha obert l’acte tot just després de l’actuació dels Stay Homas, apuntava que “la millor manera de conèixe’ns és conèixer els productes que genera la terra, i la gent que la cuida”. I destacava la riquesa gastronòmica i vitivinícola de Catalunya, de la qual no només en destaca “la geografia física sinó també la humana“. I tot això “s’ha d’agrair”, deia, per això aquest acte que s’ha organitzat avui a Barcelona.
“Es tracta de donar les gràcies per tot el recorregut fet, no només als nostres contemporanis, sinó també a generacions que ens han llegat el que som avui”, afegia. “Avui és el dia de clamar al món que Catalunya té una gran gastronomia, cultura del vi i uns actius que val la pena descobrir”. I això, insistia, s’ha d’explicar al món.
“Catalunya és una potència gastronòmica i l’hem de convertir en potència alimentària en un àmbit global“. “I és possible, ho podem fer”, afegia el president de la Generalitat, Pere Aragonès, “sempre que seguim apostant pel valor i pel reconeixement a qui fa que Catalunya sigui apreciada arreu del món“. “Tenim una gastronomia excel·lent, professionals, productors, artesans…, i hem de saber explicar-nos, explicar qui som a partir del que mengem i bevem”, seguia; “deixar tastar, olorar i viure com és Catalunya a través de l’alimentació de qualitat”. I concloïa: “El Govern té aquesta visió i ho hem de fer possible”.

Ferran Adrià, premi d’honor
El Bite Honory Award ha recaigut amb en Ferran Adrià, a qui s’ha volgut premiar per la seva “brillant i extensa trajectòria com responsable de la revolució culinària que va posar Catalunya al capdavant de la gastronomia mundial i com a conceptualitzador de continguts com la Bullipedia”.
Dins la categoria Bite, que té en compte la divulgació enogastronòmica en un àmbit d’actuació internacional, ha estat guardonat el danès Peter Atzen amb el premi Best foodie que distingeix a la persona que desenvolupa el millor contingut mundial en aquest sector. El guardó Best winefluencer ha estat atorgat al nord-americà Tom Matthews, per ser considerada la persona més influent mundialment en l’àmbit de la creació de continguts enològics. Finalment, el brasiler Rafael Tonon ha estat distingit amb el premi Best food traveller per la creació de continguts gastronòmics relacionats amb viatges.
Pel que fa a la categoria Mos, que té en compte l’àmbit nacional, ha estat premiat el xef Nandu Jubany com a Millor ambaixador com a millor creador de contingut de la gastronomia catalana. El premi a Millor prescriptora de la cuina catalana ha recaigut a la xef Ada Parellada, per la seva divulgació de la gastronomia catalana en els mitjans digitals. La periodista i col·laboradora d’aquesta capçalera, Ruth Troyano, ha estat guardonada amb el premi a millor prescriptora del vi, i l’associació Dones del Mar ha estat distingida amb el premi a Millor col·lectiu per ser l’agrupació amb millor presència digital relacionada amb l’enogastronomia catalana.
Els Premis Bite i Mos s’emmarquen dins l’Estratègia de turisme enogastronòmic a Catalunya 2022-2027. L’objectiu d’aquest pla, que compta amb set milions d’euros provinents dels fons europeus Next Generation i 32 projectes, és segons fonts governamentals “fer de Catalunya una referència imprescindible del turisme enogastronòmic”.

Premis ‘Bite i Mos’ 2023
Categoria Bite
Bite honory award: Ferran Adrià per la seva brillant i extensa trajectòria com responsable de la revolució culinària que va posar Catalunya al capdavant de la gastronomia mundial i com a conceptualitzador de continguts com la Bullipedia.
Best foodie: Peter Atzen per la seva tasca de promoció i difusió, tant de restaurants reconeguts per 50 Best Restaurants o Michelin, com de parades de carrer. Es valora com a foodie empedreït. Especialitzat en Dinamarca i els països escandinaus, és també un ambaixador de la cuina catalana quan ens visita. Col·labora amb Word of Mouth, la prestigiosa app de curació gastronòmica.
Best winefluencer: Tom Matthews en distinció a la seva trajectòria professional i la seva especial vinculació amb els vins catalans. Va començar a escriure per a la revista Wine Spectator el 1987 i, posteriorment, es va convertir en editor executiu. Durant molt de temps va ser el tastador en cap dels vins de tot l’Estat.
Best food traveller: Rafael Tonon com a viatger incansable i prestigiós periodista gastronòmic que alimenta les seves xarxes socials amb allò que descobreix i menja arreu del món. Col·labora amb mitjans com Fine Dining Lovers o Eater i recentment ha estat distingit com a millor periodista gastronòmic per Identità Golose.
Categoria Mos
Millor ambaixador: Nandu Jubany, xef amb estrella Michelin, per la seva incansable tasca de divulgació i manteniment de la cuina catalana i el seu ús de les xarxes socials per tal de compartir amb el món el receptari català.
Millor prescriptora de la cuina catalana: Ada Parellada, xef, escriptora i comunicadora, per les dècades de divulgació de la cuina catalana, el compromís amb una alimentació sostenible i l’ús de les seves xarxes socials per a inspirar-nos a cuinar.
Millor prescriptora del vi: Ruth Troyano, periodista i sommelier, pel seu compromís amb el vi català, ja que gràcies a la profunditat dels seus textos i la seva sensibilitat transmet que darrere d’una copa hi ha cultura i territori.
Millor col·lectiu: Associació Dones del Mar, entitat sense ànim de lucre creada l’any 2018 gràcies a la col·laboració dels dos grups d’acció local pesquers de Catalunya, el de Mar de l’Ebre i el de Costa Brava, per la seva voluntat de donar visibilitat al paper de les dones en l’àmbit marítim, tot potenciant la seva participació en el desenvolupament del sector primari, pesquer i aqüícola, i divulgant la seva activitat a les xarxes socials.