“La situació general és bastant desesperant“, dirà, i, així i tot, Roc Gramona se sent animat per afrontar la primera jornada de verema que tot just inaugurarà la campanya 2023 del celler penedesenc i ben segur de tota Catalunya. La collita d’enguany ve totalment condicionada per la falta d’aigua, no només durant aquest últim cicle, sinó dels darrers dos anys. “La situació s’està fent cada cop més insostenible“, lamenta a Vadevi el jove viticultor, qui ja apunta que la greu situació fa que hi hagi ceps que s’estan morint de set.

“Diuen que potser a l’agost plourà”, puntualitza, “però si la predicció es compleix, l’aigua arribarà quan ja haurem acabat de collir”. Perquè, a més a més, la calor està provocant que el raïm maduri de pressa, i no es poden permetre perdre encara més quilos per sobremaduració o podridura. “No té sentit esperar més”, etziba. De fet, agafem en Roc entre vinyes, ja que aquest 26 de juliol estrenen campanya. “Les varietats primerenques que ja tenen el grau alcohòlic potencial que volem per als nostres vins escumosos”, explica, i per això avui comencen a recollir el chardonnay dels companys d’Aliances per la Terra que destinaran a l’Imperial i, el pinot noir, que surt de les plantes de la icònica finca Mas Escorpí i que destinen a l’Argent Rosé. En aquest últim cas, comparteix en Roc Gramona, podríem estar parlant de l’última collita. “Els rendiments d’aquesta varietat estan sent minúsculs, i ens estem plantejant arrencar i plantar una varietat més adaptada a la situació climàtica actual”.

Pinot noir de Gramona | Foto: Roc Gramona

Pèrdues de fins al 50% i dificultats d’elaboració

La campanya es preveu, doncs, complicada: “Esperem una davallada que podria anar fins a un 50% de producció”, diu, d’entrada. Però a més a més, “serà més lenta, perquè els collidors hauran de repassar els ceps amb més deteniment”, detalla; i sumat a la falta de gotims, s’hauran d’enfrontar a problemes en la vinificació, perquè “el gra queda petit i hi haurà poca polpa per fer l’extracció”. Tot plegat, descriu, “complicarà el moment en què el gra hagi de passar per la premsa“. “Serà dramàtic”, lamenta.

Per tot plegat, s’aventura el jove viticultor, potser és temps de repensar-se. “Haurem de plantejar un canvi de model, ser més selectius a l’hora de plantar, canviar densitats de plantació, plantar varietats més resistents…”. El futur de la viticultura passa per això, insisteix Roc Gramona, i reivindica la “valentia dels viticultors” que malgrat tot, continuen amb ànims de cuidar tot el cicle vital del cep i preparar-se per la collita, vingui com vingui. “La situació no és fàcil, però com ja fa molts mesos que patim la situació, ens hem d’agafar les coses amb positivitat”, conclou.

Més notícies
Notícia: Marc Prohom: “Els períodes de sequera seran més freqüents els pròxims anys”
Comparteix
El doctor en Geografia per la Universitat de Barcelona i cap de l’Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya parla del present i futur de la viticultura amb la mirada al clima
Notícia: L’Observatori de la Sequera de l’Alt Penedès vol combatre el canvi climàtic a la vinya
Comparteix
Amb la col·locació d'uns sensors al subsòl de les vinyes es recolliran dades sobre la pluviometria i l'assecament de la terra per poder tenir informació per combatre la sequera del terreny
Notícia: Gramona celebra el seu centenari en un emotiu acte al Palau de la Música
Comparteix
Ha reunit la quarta, cinquena i sisena generació d’aquesta nissaga de viticultors i a tots els seus treballadors, nombroses autoritats i una amplíssima representació de clients i amics

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa