VadeVi
Guia per no perdre’s en el món de les bombolles catalanes

Aquesta setmana, els nou cellers que formen part de la marca col·lectiva de la Unió Europea Corpinnat han sortit de la D.O. Cava. Això significa entre altres coses que no podran lluir la paraula CAVA a les seves etiquetes.

Pel consumidor identificar l’origen d’un vi escumós es complica una mica més. A partir de què es faci efectiva aquesta sortida dels cellers de Corpinnat de la DO CAVA al mercat hi podrem trobar fins a cinc tipus diferents de vins escumosos a partir de la seva classificació per lloc d’origen.

 1. CAVA

El caves són els vins escumosos elaborats sota la normativa del Consell Regulador de la Denominació d’Origen CAVA. Aquesta és una denominació d’origen espanyola que empara vins escumosos elaborats pel mètode tradicional (dues fermentacions) i que territorialment abasta 159 municipis de tot l’Estat Espanyol. 63 a la província de Barcelona, 53 a la província de Tarragona, 18 a La Rioja, 12 a Lleida, 5 a Girona, 3 a la província d’Àlaba, 2 a la província de Saragossa, 2 a Navarra, 1 a la província de Badajoz i un a la província de Valencia. Per tan, quan tenim una ampolla de cava a les mans, aquesta pot haver estat elaborada a qualsevol d’aquests municipis i caldrà fixar-nos bé a l’etiqueta per saber d’on és.

Es poden reconèixer perquè porten la paraula CAVA a la part frontal de la seva etiqueta i un segell de la DO CAVA en algun lloc de l’ampolla.

 • Si el segell és de color blanc, es tracta d’un cava jove (9 mesos de criança en ampolla)
 • Si el segell és de color groc, es tracta d’un cava reserva (Més de 15 mesos de criança en ampolla)
 • Si el segell és de color negre, es tracta d’una cava gran reserva (Més de 30 mesos de criança en ampolla)
 • Si el segell és en forma de rombe i porta una “P” és un cava de paratge qualificat, entre altres característiques de qualitat, la seva criança en ampolla és de més de 36 mesos.
Segells cava

!--akiadsense-->

 1. CLÀSSIC PENEDÈS

Una altra grup són el Clàssic Penedès. Aquesta nomenclatura va ser adoptada l’any 2014 i són els vins escumosos de qualitat pertanyents a la DO Penedès. Van ser el primer grup de cellers elaboradors de vins escumosos que van decidir sortir de la DO CAVA.

Clàssic Penedès, permet l’elaboració seguint el mètode tradicional i ancestral i es caracteritza per tres punts:

 • els escumosos s’han d’elaborar en la zona geogràfica emparada per la DO Penedès,
 • han de tenir una criança mínima en ampolla de 15 mesos i
 • han de ser ecològics.

Es poden identificar perquè en algun lloc de l’ampolla i d’acord amb la normativa d’etiquetatge de la denominació d’origen Penedès hi figura el segell identificador d’aquesta denominació d’origen.

Clàssic Penedès

!--akiadsense-->

 1. VINS ESCUMOSOS DE QUALITAT D’UNA DENOMINACIÓ D’ORIGEN DETERMINADA

Un altre grup serien els vins escumosos que reben la qualificació de vins escumosos de qualitat d’una denominació d’origen determinada, que serien els equivalents a nivell de classificació dels Clàssic Penedès, però emparats per una altra denominació d’origen. En aquest grup hi trobem escumosos elaborats seguint el mètode tradicional i el mètode ancestral. Seria el cas de vins escumosos com el Serra de Marina 100% Pansa Blanca, que es un vi escumós emparat per la denominació d’origen Alella.

Es poden identificar perquè en algun lloc de l’ampolla i d’acord amb la normativa d’etiquetatge de la denominació d’origen a la que pertanyen hi figura el segell identificador de la denominació d’origen

 1. VINS ESCUMOSOS DE QUALITAT SENSE DENOMINACIÓ D’ORIGEN

També hi ha els vins escumosos que no estan emparats per cap denominació concreta. Són els que s’anomenen Sense DO. Són elaboradors que volen tenir llibertat absoluta per elaborar com ells creguin convenient, sense cap mena de restricció de mètode d’elaboració, ni varietats, ni paràmetres físics, químics o organolèptics.

Un cas singular són els vins escumosos elaborats sota la denominació Conca del Riu Anoia, que no té empara de cap denominació d’origen i la va crear el celler Raventós i Blanc. La zona geogràfica està centrada en la conca del Riu Anoia, entre les serralades Prelitoral i Litoral catalanes.

Sel’s identifica perquè ni en l’etiqueta es cita cap denominació d’origen ni en l’ampolla porten cap segell d’una denominació d’origen. Per saber el seu origen caldrà fixar-nos en la població que figura a l’etiqueta.

 1. CORPINNAT

I des d’aquesta setmana tenim els vins escumosos elaborats pels nou cellers de la marca col·lectiva de la Unió Europea Corpinnat, que fins ara seguien les directrius de la DO CAVA i que a partir de que es faci efectiva la sortida d’aquesta denominació lluiran, tal i com declaren en la seva pàgina web, la marca Corpinnat en un punt central de l’etiqueta frontal. El seu abast territorial és la zona considerada com el nucli històric de la producció vitivinícola del Penedès.

Els escumosos que surtin sota la marca col.lectiva Corpinnat tenen els següents compromisos dels seus elaboradors:

 • Raïm 100% ecològic collit a mà
 • Vinificat íntegrament a la propietat.
 • Llargues criances
 • Collita propia o aliances de llarga durada amb viticultors, amb un preu mínim garantit.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Raventos i Blanc a febrer 03, 2019 | 09:07
  Raventos i Blanc febrer 03, 2019 | 09:07
  Raventos i Blanc es vi escumós de qualitat. I compleix requisits Conca: sempre anyada (certificat), nomes varietals locals (certificat), minim 18 mesos criança (certificat), organic (CCPAE en tots els escumosos), 80% vinya propia. Delinitacio geográfica. A mes la nostra finca es biodinámica certificada
 2. Icona del comentari de: Pere a febrer 03, 2019 | 09:11
  Pere febrer 03, 2019 | 09:11
  Article interessant, però que posa al mateix nivell vins amb DO i vins sense DO (o altrament dits vi de taula), cosa que és perillós. Més enllà de que una certificadora com Bureau Veritas certifiqui que un producte determinat és "de qualitat" i que compleix uns criteris autoimposats pels propis cellers, el consumidor no pot valorar igual un producte amb DO vs un producte sense DO, per molt famosa que sigui la certificadora europea que l'hi certifiqui la qualitat.
 3. Icona del comentari de: Jordi a febrer 16, 2019 | 20:59
  Jordi febrer 16, 2019 | 20:59
  Perdona però que sigue DO, no li otorga qualitat per se

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa