VadeVi
“Ho sabia” vs. “es va aprofitar de la confiança”: el cas Mugaritz, a judici

L’Audiència Provincial de Guipúscoa acull aquesta setmana el judici que ha de determinar si el sommelier Guillermo Cruz es va apropiar indegudament -i posteriorment va comercialitzar– ampolles de vi de l’estrellat restaurant d’Errenteria, Mugaritz. Qui fou millor sommelier d’Espanya l’any 2014, s’asseu ara al banc dels acusats per defensar la seva innocència i evitar, tal com demana la Fiscalia, una pena de presó de dos anys i tres mesos. El cas arriba a judici després que en una audiència preliminar, celebrada a finals de setembre de l’any passat, ambdues parts afectades no haguessin arribat a cap acord.

En tot cas, segons avança EFE, Cruz hauria assegurat durant la seva intervenció que les ampolles pel qual se l’acusa eren pròpies, algunes d’elles fins i tot comprades directament a l’establiment. Apunta que el xef Andoni Luis Aduriz era “plenament coneixedor” d’aquesta i qualsevol pràctica que ell feia amb els vins, ja que, fins i tot, i així ho apunten les mateixes fonts, hauria fet enviar els productes a través del servei de missatgeria del mateix restaurant “perquè no tenia res a amagar”.

El propietari del Mugaritz, per la seva banda, declarava que va “entrar en shock” quan companys del restaurant van compartir amb ell les sospites que Cruz estaria venent vins del Mugaritz, i acusava el sommelier d’haver-se “aprofitat de la seva relació de confiança i amistat” que aleshores els unia. Aduriz afegia que el responsable de sala “feia i desfeia a la seva manera” en tot allò que tenia relació amb el celler del restaurant.

Guillermo Cruz i Andoni Luis Aduriz | Foto: EFE

Guillermo Cruz va ser responsable de sala del Mugaritz fins al passat mes de gener de 2019, quan el van fer fora per motius que en aquell moment no es van fer públics i que el sommelier va demandar per considerar-ho “improcedent“. La informació situaria entre els anys 2017 i 2018 l’apropiació d’ampolles de vi propietat del restaurant.

En tot cas, s’acusa el sommelier d’haver consumit el contingut de part d’aquestes ampolles -valorades en 1.744,99 euros-, i que n’hauria venut a tercers diverses partides; una primera, per valor de 29.460,70 euros; i una última fracció, valorada en 648,31 euros a una entitat diferent. Per tot plegat, la Fiscalia va considerar que es tractava “d’uns fets constitutius de delicte d’apropiació indeguda”, pels quals demana aquests dos anys i tres mesos de presó. El Ministeri Públic, a més a més. demana que s’indemnitzi la part perjudicada amb 31.854 euros, compensant el valor de les ampolles, i afegint-hi els interessos corresponents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa