VadeVi
L’INCAVI proposa un fòrum d’experts per fer l’avaluació sensorial dels vins
  • CA

L’INCAVI ha proposat a les diferents Denominacions d’Origen de Catalunya la creació d’un fòrum de parametrització sensorial i nous estils de vins. L’objectiu: actualitzar i ajustar les taules d’interpretació de les analítiques sensorials que acompanyen l’acreditació dels vins i poder, així, comptar amb criteris d’avaluació sensorial dels nous estils de vins davant la diversitat cada cop més gran de tendències actualment demandades pel consumidor.

“Des de l’INCAVI som sensibles a la transformació enològica que viu el país i, davant els canvis, cal que també analitzem i avaluem amb les DO totes les possibilitats per tal d’acompanyar aquesta realitat”, apuntava la directora de l’entitat Alba Balcells. “Som proactius a l’hora d’incorporar al sistema de les DO aquells vins que estan obrint nous camins amb criteris de singularització del territori, excel·lència qualitativa i sostenibilitat”, afegia.

INCAVI i DO
Nova trobada periòdica entre l’INCAVI i els representants de les DO de Catalunya | Foto: INCAVI

Aquesta proposta s’ha compartit en el marc d’una de les trobades que mantenen periòdicament INCAVI i DO i que aquest cop els ha reunit Tarragona.

#Horitzó2025: més caracterització i tipicitat dels vins catalans

En el marc d’aquesta reunió de treball també s’ha avançat, segons comparteix l’INCAVI en un comunicat, en els projectes que formen part del Pla Estratègic Horitzó 2025. D’una banda, el de potenciar la diversitat i la tipicitat dels vins catalans amb la incorporació, identificació i anàlisi del potencial de les varietats autòctones com a recurs per a “diferenciar competitivament” les produccions de vins catalans, i Alhora, per donar resposta a nous mercats i consumidors interessats en produccions pròpies i singulars. 

Per altra banda, també s’ha fet seguiment de totes les actuacions efectuades per les administracions amb competències en traçabilitat, certificació, inspecció i control dels vins catalans. 

Canvis i novetats en els Plecs de condicions de les DO

En la reunió de treball també s’ha fet balanç de les darreres modificacions dels plecs de condicions de les Denominacions d’Origen, canvis en les normes per adaptar-se a les noves realitats i necessitats del sector. Per part de la DO Empordà, per exemple, s’ha modificat l’organolèptica de totes les categories de vins amb la finalitat d’adaptar-se a la realitat dels productes emparats i, així doncs, afegeixen vi blanc brisat dins la categoria vi, acullen el mètode ancestral dins la categoria de vi escumós i afegeixen el vi ranci de l’Empordà dins del vi de licor. També, aquesta mateixa DO, introdueixen sinonímies de varietats com Lledoner o Carinyena negra. 

Pel que fa a la DO Conca de Barberà també hi ha modificacions als seus plecs de condicions com la modificació del grau alcohòlic i l’adaptació dels paràmetres d’acidesa volàtil.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa