L’alzina surera, el brot verd de l’incendi de l’Empordà

Boscos calcinats per l’incendi de l’Alt Empordà Foto: Jordi Borràs

El gran incendi que ha assolat l’Alt Empordà ha tingut una afectació “molt important” en les importants suredes de la zona, un territori bàsic per a l’elaboració de taps de suro per a vi i cava. Malgrat tot es fa difícil quantificar-ho en hectàrees, ja que com explica Sergi Cebrià, secretari general de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya, Aecork, “les 9.000 hectàrees de massa forestal afectades són bàsicament de bosc mixt, és a dir, que en totes elles hi ha alzina surera, però també pi blanc i altres arbres, i per tant és complicat dir l’extensió concreta de suredes cremades”.

Així doncs, tot i que encara és aviat per quantificar en hectàrees les suredes cremades, el que si calcula Aecork és que “l’incendi ha afectat entre un 8 i un 10 per cent de les suredes explotades a Catalunya”, un fet que, tot i això, no tindrà conseqüències greus, ja que la pela d’aquesta temporada “estava pràcticament finalitzada”, tot i que pot afectar per a l’any vinent, ja que aquesta es fa “cada 11/13 anys amb un sistema de rotació”. Pel que fa a la producció industrial, Cebrià assenyala que l’incendi potser farà derivar el suro de la zona afectada a altres usos per comptes de taps, però que “no afectarà els preus”.

A més, des d’Aecork assenyalen que l’alzina surera “rebrotarà en pocs mesos”. “De fet, el primer verd que podrem veure en aquests boscos cremats -assenyala Cebrià- és el de l’alzina surera”.

Nou comentari