VadeVi
L’Aragó s’interessa pels vivers de la Conca de Barberà
  • CA

Els grups Leader Adecuara, Ceder Somontano i Cedesor (Sobrarbe-Ribagorza) van visitar al grup Leader Consorci de Desenvolupament de l’Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia, el passat 13 de setembre per conèixer la feina que s’ha dut a terme els darrers anys en la gestió de vivers d’empresa rurals especialitzats.

La delegació aragonesa es va interessar especialment pel Viver de Celleristes de la Conca de Barberà que és una referència en vivers d’empresa rurals especialitzats. El viver de celleristes ja està en funcionament i es va posar en marxa amb suport del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i posteriorment ampliat amb el suport de l’Eix 4 amb Metodologia Leader.

La visita dels grups aragonesos suposa un intercanvi d’informació pel desenvolupament de vivers propis en els seus territoris, sobretot en l’àmbit agroalimentari. Aquest interncanvi d’informació podria culminar en la col·laboració futura per impulsar i activar projectes comuns de formació i gestió dels vivers d’empresa i suport als emprenedors rurals.

La Conca, pionera en vivers especialitzats

La Conca de Barberà va iniciar el desenvolupament de vivers d’empresa especialitzats en transformació de productes locals, iniciant el projecte de Viver de Celleristes de la Conca de Barberà per donar suport a joves emprenedors que vulguin iniciar la producció i comercialització de vins amb DO Conca de Barberà. Aquesta iniciativa permet iniciar la producció amb un baix cost, ja que les inversions en maquinària i intal·lacions són públiques. D’aquesta manera, per un temps limitat, poden obrir-se mercat i iniciar la seva activitat empresarials amb un risc menor. Després d’uns anys han d’abandonar les instal·lacions i seguir la seva activitat per compte propi.

Aquesta iniciativa ha mostrat les possibilitats de desenvolupament rural i suport als emprenedors en territoris rurals, podent-se adaptar la filosofia de viverisme a qualsevol procès de transformació de productes agraris locals. Actualment, des de la Conca de Barberà, s’està treballant en la posada en marxa d’un viver especialitzat en l’elaboració de Cava i en un altre especialitzat en la transformació de productes agraris.

El Viver de Celleristes acull 9 empreses que elaboren i comercialitzen vins del territori, amb una capacitat d’aproximadament 100.000 ampolles. Dues empreses ja han abandonat les instal·lacions i han invertit per crear el seu propi celler. Els vivers de Cava i Agroalimentari estan acabant la fase d’inversió per posar-se en funcionament properament, havent rebut ja diverses demandes per incorporar-se i poder iniciar per part dels emprenedors la seva activitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa