L’home més fort del Penedès

L'Arrencaceps, que aquest dissabte se celebra a Sant Pere de Riudebitlles, commemora de manera lúdica l'època de la verema penedesenca

Dos concursants a l’Arrencaceps, transportant portadores de 50 litres. Foto: Flickr/Calafellvalo.

Llançar ceps, transportar portadores de 50 litres, carregar un remolc, arrossegar un tractor, transportar bales de palla… L’associació juvenil Rivo Birlarum de Sant Pere de Riudebitlles (l’Alt Penedès) organitza aquest dissabte la desena edició de l’Arrencaceps, un concurs de força a imatge i semblança de la competició internacional “L’home més fort del món”.

“Aquests dies, al Penedès, és època de verema. Justament aquest cap de setmana, a Sant Pere de Riudebitlles celebrem també la festa del most. Fa deu anys, l’associació va empescar-se l’Arrencaceps, tot un seguit de proves relacionades amb les feines de la vinya”, explica a NacióLaFlama.cat Ramon Gumara, un dels responsables de l’entitat.

El concurs, limitat a vuit participants masculins i vuit de femenins, té com a premi un cap de setmana a Sort (el Pallars Sobirà). “La majoria d’inscrits acostumen a ser de la comarca, perquè l’àmbit a què arribem a l’hora de transmetre la informació és eminentment comarcal. Ara bé, el concurs és obert a tothom qui vulgui presentar-s’hi”, exposa Gumara.

Ara bé, avisa: “Haurà d’estar cepat: l’última prova, la que més gent espera, és la de l’arrossegament de tractors, com l’arrossegament de tràilers de l’Home més fort del món. Cal arrossegar-lo durant uns 15-20 metres i, qui va més ràpid, guanya.”

El pagès de ferro

L’Arrencaceps vindria a ser un concurs cosí-germà del concurs El Pagès de Ferro que s’organitza a Olost (Osona) cada agost. Deixant clar que l’Arrencacepcs “és un concurs centrat en la vinya”, mentre que El Pagès de Ferro consta de tot un seguit de proves més o menys relacionades amb el entorn de pagès, l’un i l’altre esdeveniment mantenen certes similituds, per bé que les dues organitzacions no estan en contacte. “No hi ha cap lliga de força rural”, explica Gumara, per bé que reconeix que no seria una mala idea impulsar-ho.

Nou comentari