La Denominació d’Origen Cava ha reaccionat a les darreres informacions que apuntaven l’acceptació de noves plantacions per als elaboradors extremenys d’aquest producte, refermant el seu posicionament inicial i, per a ells, estratègic de continuar limitant el creixement.
Afirmen “respectar la resolució publicada al BOE d’aquesta sentència de l’any 2020″, fent incís en el fet que aquesta resolució fa referència “únicament a les plantacions de 2018”, posen l’enfoc en el fet que tot plegat “només afecta unes 25 hectàrees de la totalitat dels municipis que confirmen la DO”, diran a Vadevi.
A més a més, continuen, la “resolució no modifica la posició de la DO Cava fonamentada en estudis tècnics elaborats per experts independents, amb resultats que conclouen que s’ha de limitar les hectàrees”, i així ho justifiquen, per evitar incrementar l’actual desequilibri entre l’oferta i la demanda i en benefici d’evitar una devaluació de la denominació i el producte”.
“El ple, màxim òrgan del Consell Regulador, està constituït per una representació del sector i la seva responsabilitat és regular el sector, afegiran de l’entitat, per realçar la seva qualitat diferencial, promocionar i defensar la marca Cava”.

El president d’AECAVA, Damià Deàs, apunta també a la decisió estratègica de posar en valor la zonificació. “Els cavistes catalans podem identificar els nostres productes com a Comtats de Barcelona, i això no només ens permet posar l’enfoc en l’origen, sinó també reivindicar aquesta aposta per la qualitat i l’interès per controlar que no existeixi aquest desequilibri entre l’oferta i la demanda”.
I és que, segons Deàs, “si posem més matèria primera al mercat, es perpetuarà la generació d’excedents i farà menys sostenible la feina pels viticultors i més difícil la lluita per una bona política de preus”. Sumat a tot això, demana, “un esforç entre els elaboradors i els comunicadors per fer més pedagogia i donar a conèixer que fem bé les coses i que el producte s’ho mereix”, conclou.