VadeVi
La Generalitat demana modificar recomanacions en l’informe sobre el vi
  • CA

L’informe que es debat aquest dimarts al Parlament Europeu continua aixecant reaccions. El secretari d’Alimentació del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, ha demanat modificar algunes de les recomanacions de l’informe BECA sobre el vi.

No estem d’acord en l’associació directa del consum d’alcohol amb elements propis precursors de malalties sense posar-lo en relació amb un consum no moderat”, comenta Mòdol. I afegeix: “el consum excessiu i sense moderació és problemàtic no només en el cas del vi sinó en molts altres productes i aliments, productes que consumits moderadament tal com proposa la dieta mediterrània, aporten beneficis contrastats dins d’una alimentació equilibrada”.

Carmel Mòdol en una imatge recent | ACN

Mòdol ha recordat que “a més, la dieta mediterrània, es considerada segons l’OMS com una de les més saludables del món amb una de les esperances de vida més elevades, considerada també per la FAO com una de les més sostenibles i declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESO. No es pot, per tant, presentar aïlladament el consum de vi i altres aliments, de tots els aspectes amb els que s’interrelaciona”.

D’altra banda, el secretari d’Alimentació ha recordat “l’informe no contempla l’existència de diverses investigacions i estudis que vinculen el consum moderat de vi amb efectes positius per a determinats aspectes de la salut de les persones”.

El correu de la vinya i l’elaboració del vi a Catalunya

La Generalitat també vol posar en valor el conreu de la vinya com a conreu mediterrani i l’elaboració de vi com una activitat econòmica que arrela les persones que s’hi dediquen al territori, que adapta les seves tècniques de conreu al canvi climàtic i contribueix a la seva mitigació, que té una sensibilitat especial per a la sostenibilitat, tant en viticultura com en l’enologia i que, en definitiva, resulta respectuosa amb l’entorn amb el que es relaciona.

Apunten que es tracta també d’una activitat amb una història mil·lenària i que l’activitat econòmica i cultural associada al vi, en resulta indissociable. És per això que, en l’actualitat, la vinculació del vi i la seva cultura amb l’alcohol, sense cap altre factor, resulta incorrecte i injustificable, conclouran des de l’ens públic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa