VadeVi
Brussel·les nega que etiquetar el vi com a cancerigen ataqui “cap cultura”
  • CA

La comissària europea de Salut, Stella Kyriakides, ha assegurat aquest dimarts que el possible etiquetatge del vi com a cancerigen “no és un atac contra cap cultura gastronòmica”. Després que diversos eurodiputats hagin rebutjat la mesura, inclosa en un informe que vota aquest dimarts el ple del Parlament Europeu en el marc de l’estratègia contra el càncer, Kyriakides ha alertat dels “riscos” del “consum nociu d’alcohol”.

Al debat, els eurodiputats s’han inclinat per advertir els consumidors dels riscos del consum d’alcohol, malgrat que alguns han demanat deixar fora el consum “moderat” de vi. “Els ciutadans sovint no són conscient d’aquest risc”, ha apuntat Kyriakides, que ha subratllat que la decisió de l’executiu comunitari sobre l’etiquetatge o no del vi com a cancerigen serà “en base a la ciència”.

El ple del Parlament Europeu a Estrasburg
El ple del Parlament Europeu a Estrasburg

L’informe que vota el ple, que se sabrà si tira endavant aquest dimecres, és una recomanació. La Comissió Europea ha de presentar una proposta legislativa sobre aquesta qüestió, però no preveu fer-ho fins al 2023. En el debat, l’eurocomissària de Salut ha insistit en l’objectiu de reduir un 10% el “consum nociu d’alcohol” a la Unió Europea. Tanmateix, ha advertit que “el tabac continua sent el major risc prevenible” de càncer.Kyriakides ha admès que cal reforçar la detecció i el tractament, així com la prevenció i la recerca. També ha dit que cal abordar els càncers relacionats amb exposicions al lloc de feina i augmentar les revisions.

La ponent de l’informe, l’eurodiputada de Renovar Europa Véronique Trillet-Lenoir ha evitat en la seva intervenció la polèmica sobre l’etiquetatge com a cancerigen del vi que inclou l’informe. Trillet-Lenoir s’ha limitat a demanar que els consumidors estiguin més ben informats sobre les conseqüències del tabac, l’alcohol i els aliments que consumeixen.

Productes italians típics de la dieta mediterrània | Wikimedia Commons
Productes italians típics de la dieta mediterrània | Wikimedia Commons

L’eurodiputat del Partit Popular Europeu Peter Liese ha dit que no s’han “d’ignorar les dades científiques” sobre les conseqüències del consum d’alcohol i que “s’ha de respectar el que diuen els científics”. Al seu torn, l’eurodiputada dels socialistes europeus Helene Fritzon ha coincidit que l’etiquetatge ha de ser d’acord amb la ciència i ha demanat “no avantposar la salut de les persones a altres qüestions”. “Sabem que l’alcohol és cancerigen”, ha subratllat. L’eurodiputada dels Verds Manuela Ripa ha demanat que “qualsevol consum d’alcohol es reconegui com a tòxic” i ha rebutjat que s’exclogui d’aquesta advertència la ingesta “moderada” d’alcohol.

L’eurodiputada Joëlle Mélin d’Identitat i Democràcia ha criticat que es vulugi “censurar el comportament personal festiu” i que “s’oblidi la importància de la xarxa vinícola”, mentre l’eurodiputat dels Conservadors i Reformistes Pietro Fiocchi ha dit que la dieta mediterrània té “beneficis” per a la salut. L’eurodiputat de l’Esquerra Unitària Giorgos Georgiou no s’ha referit a aquesta qüestió.

Més notícies
Copa de vi, a contrallum | Foto: Unsplash
L’informe que vincula el vi amb càncer arriba al ple del Parlament Europeu
Comparteix
Diverses veus s'alcen contra la inclusió del vi en el text: "No s'entén que es penalitzi el producte 'per se', quan el que s'hauria de penalitzar és l'abús", diu l'Associació Vinícola Catalana
En Pau Roca, director general de l'OIV, a la dreta de la imatge | OIV
L’OIV defensa la legitimitat del vi com un estil de vida saludable
Comparteix
Aquesta setmana s'ha reunit a Ginebra amb l'Organització Mundial de la Salut per debatre sobre el paper del vi en les polítiques de l'alcohol
Menjar i vi
Brussel·les amenaça el futur del vi
Comparteix
El director general de la Federació Espanyola del Vi afirma que l'informe comunitari contra el càncer obre la porta a la seva "demonització"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa