VadeVi
La vinya de l’alta muntanya del Pirineu mira cap a la Borgonya i Alsàcia
  • CA

La tendència de fer vi d’alta muntanya al Pirineu, per sobre dels 900 metres obliga a enòlegs i vinyerons a experimentar amb varietats per decidir quina és la millor opció en aquestes zones tan extremes des del punt de vista climatològic. Són molts els que una vegada han testat varietats tradicionals de la Catalunya més mediterrània, acaben mirant cap a Borgonya o Alsàcia. La major part dels viticultors amb les vinyes a més altitud al Pallars Jussà i Sobirà, la Cerdanya i Andorra aposten per varietats blanques com els raïms riesling, gewürztraminer o chardonnay. Mentre que el que s’atreveixen a fer vins negres, amb més exigència de maduració, opten per la pinot noir.

Vinyes andorranes a Sant Julià i Ordino

Carles Ensenyat, propietari de Casus Belli a Ordino en Andorra, explica que “amb l’Incavi, vam analitzar ceps fil·loxèrics trobats a punts de Sant Julià, Escaldes, Andorra la Vella i Ordino i d’una plantació com a laboratori en van sortir varietats com l’ull de llebre o trepat, entre altres”. Però que després d’uns primers anys de recerca i experimentació sobre diferents maneres de vinificar, “vam constatar que a Andorra els referents vitivinícoles no poden ser els de la Catalunya mediterrània i vam mirar cap a la Borgonya“.

Tot i això “hem volgut mantenir els ceps recuperats a manera de col·lecció varietal“, explica el cellerer andorrà que té la varietat pinot noir com a protagonista als seus dos escumosos Casus Belli Blanc de Noir, i el Casus Belli 80-20, en referència al seu cupatge de 80% pinot noir i 20% chardonnay i vins tranquils negres Casus Belli Pinot Noir, i el recentment presentat Terra Negra, que sortirà al mercat per aquestes Festes de Nadal.

Sense sortir del Principat d’Andorra, a la parròquia de Sant Julià de Lòria, els cellers Casa Beal de Joan Visa, Casa Auvinya dels germans Cristina i Esteve Tor i Elena Clemente, Borda Sabaté de Joan Albert Farré, i Mas Berenguer de Carles Berdaguer també són exemples d’aquesta tendència.

Joan Visa va ser pioner en la reintroducció del vi a Andorra el 2004. I Casa Beal elabora un únic vi, un blanc monovarietal de gewürztraminer que es diu Cim del Cel. Per la seva banda Cristina Tor de Casa Auvinyà relata a com es van acollir a un ajut del Govern per fer recerca sobre la viabilitat de la viticultura a la finca familiar. “Les varietats syrah, pinot noir, viognier i albarinyo van demostrar una bona adaptació al terrer d’Auvinyà. I a partir de 2009 vam plantar la vinya amb aquestes varietats, afegint el 2011 els ceps de pinot gris”, explica Tor. Casa Auvinya elabora els vins Imagine, Evolució Pinot Noir i Evolució Syrah; i en alguna anyada els vins Fora Pista Pinot Noir i Fora Pista Syrah.

Joan Albert Farré de Borda Sabaté va fer una aposta decidida pel raïm riesling que ocupa més de la mitat del seu vinyer i que es completa amb ceps de les varietats negres pinot noir, cornaline, merlot, syrah, i alguns de mencia de manera molt experimental. Elabora els vins Escol, monovarietal de riesling; i Torb, cupatge de totes les varietats negres de la finca. Carles Berdaguer també apostà des de l’inici per les borgonyones chardonnay i pinot noir. I a Mas Berenguer el Tancat Rocafort Chardonnay, Clos Carlemany Chardonnay, i els escumosos 902 DC Chardonnay i 902 Rosé (100% pinot noir), són els vins de la casa.

Paisatges de Cal Mandrat | Rafa Gimena

Les noves vinyes de La Cerdanya

A la Cerdanya, Anna Baqués i Isaac Rigau de Llivins, a Llívia, elaboren dos vins monovarietals de sauvignon blanc el Blanc Dneu i el dolç Blanc Dgel. La família Gay de Montellà del celler Torre del Veguer també van seguir la tendència de mirar cap al centre d’Europa plantant riesling i pinot noir pels seus vins Llum Cadí, monovarietals blanc i negre, respectivament. “Vam encertar les varietats pinot noir i riesling que, al ser de cicle curt, s’adapten molt bé al terrer i la climatologia de la Cerdanya”, puntualitza en Joaquín Gay de Montellà. Recentment també s’ha animat a experimentar plantant alguns ceps de godello.

La família Gramona fa vi amb raïm d’alta muntanya en Riu de Cerdanya de les varietats pinot noir, montònec i muscat de frontignan, per fer els monovarietals Petit Costes, Costes del Misteri, Costes dels Espadats, i Dolç de Riu. “La idea és, amb el temps, ampliar la vinya per la part del Solà amb altres tres hectàrees i mitja de varietats com el chardonnay i pinot noir“, explica en Jaume Gramona. També han iniciat l’experimentació amb l’INCAVI per la recuperació de varietats tradicionals com la Moné i la denominada Pirineus 1. Així, estudien l’adaptació de les varietats garnatxa negra i el sauvignon blanc en aquest terrer. “Crec que al Penedès ja fem un bon pinot noir, però, aquí se’ns obre la possibilitat de treballar-lo a 1.200 metres d’altitud, el que pot equivaler a pujar uns 1.200 quilòmetres de latitud nord. Més o menys la distància a la qual ens trobem de la Borgonya o Xampanya”, afegeix en Jaume.

Sílvia Gaminde i Javier Güell de Cal Mandrat, en Montellà Martinet, són els darrers viticultors que s’han presentat en la Cerdanya elaborant el vi blanc Campgran cupatge de riesling i gewürztraminer.

Vinyes del projecte Solana de Cassibros |  Rafa Gimena

Pallars, pioners i referència en vinya d’altitud

Família Torres, a finals dels anys noranta del segle passat, va ser pionera en pujar la cota de vinya per damunt dels 900 metres al Pirineu. Entre les varietats plantades a Sant Miquel, trobem sauvignon blanc, merlot, pinot noir, chardonnay, cabernet sauvignon, riesling, garnatxa, ull de llebre i diverses varietats denominades per Família Torres com ancestrals. “Al seu moment, el meu pare va plantar varietats internacionals tipus Chardonnay i Sauvignon Blanc. La meva germana Mireia i jo, hem intentat plantar varietats més autòctones, i en especial de les que denominem ancestrals, com la Pinene” relata Miquel Torres, cinquena generació.

Per la seva banda, el celler Castell d’Encús a Talarn, planta els primers ceps el 2003 i neix amb una clara vocació de recerca i innovació per part del seu impulsor Raül Bobet. Entre les varietats blanques destaquen els raïms riesling, sauvignon blanc i albarinyo. Pel que fa als negres, syrah, pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i petit verdot són les més importants de la propietat. Amb posterioritat, el 2014, es va plantar garnatxa negra i chardonnay, entre altres varietats, en la part més alta de la finca. Però, quan Castell d’Encús planta a la Vall Fosca el 2015, a una altitud de 1.250 metres, entre Aguiró i Astell, Bobet també aposta pels raïms pinot noir i riesling.

Les varietats riesling i pinot noir també són protagonistes dels monovarietals Biu blanc i negre de Batlliu de Sort a Olp; així com del Nero, 100% pinot noir. Finca Fontaneda, 100% riesling, és el primer vi de Costers del Monteixo, projecte que lidera Ramon Pahí a Àreu, a la pallaresa de la Vall Farrera, des de 2011. El projecte també compta amb ceps de gewürztraminer i una mica de raïm chardonnay i pinot noir.

Entre les noves petites vinyes que emergeixen pel Pallars hi trobem la Solana de Cassibrós, a la Vall de Cardós, on el Pere Anton Lladó vinifica, de manera experimental, riesling i pinot noir. Esterri 1030 d’on procedeix el raïm garnatxa negra, chardonnay, i viognier d’un grup d’amics d’Esterri d’Àneu que vinifica Núria Bigorra de Terrer de Pallars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa