VadeVi
La vuitena Setmana de la Malvasia reivindica ‘la petjada d’un llegat’

Tot a punt per una nova edició, la vuitena, de la ‘Setmana de la Malvasia‘ que un any més arriba carregada de novetats i un programa ple d’activitats que reivindiquen i donen tot el protagonisme a aquesta varietat de raïm.

Organitzada pel Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges , el Celler de l’Hospital de Sitges i la Fundació Hospital Sant Joan Baptista, contempla una quinzena d’actes per al públic aficionat i professional, entre els quals, “la fira més gran de malvasies feta fins ara a Sitges”, maridatges amb gastronomia local, tastos amb les noves generacions de productors de vins fets amb malvasia i “experiències insòlites” com un taller de perfums inspirats en la Malvasia de Sitges o el tast experimental de les primeres ampolles de Blanc Subur submergides al mar.

Aquesta nova edició pretén apropar al públic “tot l’univers de gustos i possibilitats que ofereix avui la Malvasia de Sitges” de la mà dels cellers del territori que treballen amb aquesta varietat.

L’ambaixadora de la Setmana de la Malvasia de Sitges és enguany la periodista, sommelier i col·laboradora del Vadevi, Ruth Troyano, màster en planificació i gestió del turisme enològic i autora del cicle de llibres Retrats de vi editades per Publicacions URV.

Cartell de la 8a Setmana de La Malvasia

Eixos del programa: territorial, social i sensorial

El programa d’aquesta vuitena edició expressa, en paraules dels organitzadors, “el caràcter territorial, social i sensorial de la Malvasia de Sitges”.

D’una banda, destacant el seu aspecte territorial, ja que la varietat, diran, “és inseparable del caràcter de la vila” i això es tradueix en maridatges amb gastronomia i productes locals, una gran oferta de vins fets amb la varietat a diversos restaurants i bars de Sitges durant la Setmana, i en accions com el primer tast de Blanc Subur envellit al mar d’Aiguadolç, que es traurà del mar en exclusiva per als assistents de l’acte coincidint amb l’esdeveniment.

Destaquen la vessant sensorial perquè hi haurà tot un desplegament de tastos a cegues, tastos acompanyats d’un trio de corda en directe i tastos que es complementen amb un taller de perfumeria inspirat en els aromes de la Malvasia de Sitges, així com relats i gimcanes per als més petits, vinculats a la tradició vinícola del territori. “Volem que la Malvasia es tasti, però també que s’escolti, s’olori, s’observi i es visqui a través de tots els sentits”, diuen des de l’organització de la Setmana.

Per últim, i no menys important, un caire més social a través de l’activitat que generen el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges (CIM) i el Celler de l’Hospital, que tenen un impacte directe en la funció social de Fundació Hospital Sant Joan Baptista, que funciona com a residència assistida per a gent gran. A la Setmana de la Malvasia estirem del fil d’altres projectes enogastronòmics amb un impacte social clar com la cooperativa L’Olivera i els embotits Mallart Artesans Xarcuters, el projecte social de la Fundació Mas Albornà.

La Malvasia de Sitges

Al segle XVIII, el conreu de malvasia ocupava una quarta part del terme municipal de Sitges i s’exportava a tota Europa. L’aparició de la fil·loxera i més tard, al segle XX, de la irrupció del turisme, van fer entrar en decadència el seu conreu i, conseqüentment, el consum.

Conscient que la malvasia acabaria desapareixent del tot, poc abans de morir, el diplomàtic i advocat sitgetà Manuel Llopis i de Casades (1885-1935) va voler evitar-ho llegant a l’Hospital de Sant Joan Baptista una part del patrimoni d’aquesta família d’hisendats, amb l’única condició que la Fundació continués produint Malvasia de Sitges.

És, doncs, gràcies a aquest llegat que avui dia Sitges, a través de la Fundació Hospital Sant Joan Baptista –sense ànims de lucre– continua gaudint d’aquest producte i destinant els beneficis econòmics que genera al col·lectiu de la gent gran que viuen o fan ús de la residència de l’Hospital.

L’any 2019, la Fundació va impulsar el Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM), un projecte museístic instal·lat a l’antic Corral de la Vila (s.XVIII), destinat a desenvolupar el potencial enoturístic de la Malvasia de Sitges i a apropar-la al públic d’una manera vivencial, a través de tastos, visites guiades i la recent incorporació de La Malvaseria, el bar que reuneix, en un sol espai, els vins més interessants que s’estan fent actualment amb malvasia.

Enguany el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges ha rebut el Premi Vinari 2022 a la Millor Activitat Cultural i Social, que celebra les millors propostes enoturístiques del territori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa