VadeVi
La Casa de la Culla celebra el mil·lenari amb una exposició de 15 varietats de raïm
  • CA

El Consell Regulador de la DO Pla de Bages té la seu en un edifici mil·lenari: la casa de La Culla. “El document més antic on apareix el nom de la Culla és del 1909”, explica el secretari de la DO Francesc Baltiérrez. Es tracta d’un pergamí que formalitza la donació d’una vinya situada al lloc anomenat La Culla al Monestir de Sant Benet de Bages. “Era un mas que tenia 300 hectàrees de terra, la gran majoria eren vinya”, explica Baltiérrez. El Bages va ser un territori amb una forta presència del sector vitivinícola fins a l’arribada de la filoxera. De fet, el secretari de la DO assegura que pels volts del mas “encara queden tines per a una capacitat de 80.000 litres”.
[[frase]]
Per commemorar el mil·lenari de la Culla, quest dimarts s’inaugura una exposició sobre les varietats de raïm reconegudes pel Consell Regulador. “De moment s’han plantat 10 ceps de 10 varietats, però l’objectiu és que hi acabi havent ceps de les 15 varietats reconegudes”, afirma el secretari. Al costat dels ceps s’hi ha instal·lat un cartell amb una descripció del tipus de raïm, de les seves característiques i del tipus de vins que produeix.

Des del 1980 la masia és propietat de l’Ajuntament de Manresa i està gestionada pel Consell Comarcal del Bages. A més de la seu del Consell Regulador, hi ha també el Camp d’Aprenentatge, unes instal·lacions educatives que cada any visiten centenars d’escolars de tot Catalunya. A més de visitar les mines de sal de Cardona i conèixer el funcionament d’un hort i una casa de pagès, els alumnes de tot Catalunya poden conèixer com es fa el vi i ara també podran visitar l’exposició.


La Culla és la masia on s’ubica la seu del Consell Regulador de la DO Pla de Bages FOTO: DO PLA DE BAGES

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa