VadeVi
La DO Conca prepara un distintiu per als trepats

Amb l’objectiu de donar a conèixer i impulsar la varietat autòctona de trepat, la DO Conca Barberà ha creat el distintiu TRE PAT que els seus cellers començaran a implementar aquest any, a partir del mes d’abril. El Consell Regulador vol potenciar el fet que la denominació concentra la gran part de la producció mundial d’aquesta varietat.

El distintiu TRE PAT estaran autoritzats a portar-lo aquells vins que siguin monovarietals degudament etiquetats i protegits per la DOP Conca de Barberà.

D’aquesta manera es donarà una garantia DO i d’auntenticitat de la Conca de Barberà, posant al mercat uns vins de qualitat, únics i exclusius.

Barcelona trepateja

La presentació en societat del distintiu TRE PAT serà l’11 d’abril al Palau Robert de Barcelona, en un acte on tots els cellers elaboradors de trepat que portaran el distintiu donaran a tastar els seus vins. Un acte de la DO Conca de Barberà sense precedents a la capital catalana que convidarà a trepatejar a professionals, sommeliers, restauradors i gent relacionada amb el món del vi. L’acte començarà a les 18h de la tarda i s’allargarà fins les 21h.

Trepat, caràcter únic

Els excel·lents vins de la Conca de Barberà tenen el seu referent diferenciador en aquesta varietat autòctona de raïm negre: el trepat. Una varietat que proporciona vins delicats, afruitats, frescos amb notes especiades i lleugera graduació alcohòlica. Uns vins per beure en qualsevol ocasió i que transmeten el sentiment més autèntic d’aquesta terra. Viticultors i enòlegs estan coordinant esforços per posicionar els seus productes entre els millors vins tant a nivell nacional com internacional, conjugant artesania i tradició amb innovació.

La iniciativa de crear un distintiu per als vins monovarietals elaborats amb trepat té l’origen en la tradició i cultura de la viticultura en aquest territori d’aquesta varietat que data d’abans de la fil·loxera. Però va ser a partir del 2004, quan va sortir al mercat el primer vi negre de trepat, que s’ha apostat per reivindicar aquesta varietat. Viticultors i cellers han posat l’accent en la diferenciació respecte altres vins, ressaltant l’especificitat d’un territori i una terra. La prova és que després de 10 anys ja hi ha una vintena de vins monovarietals de trepat vinificats com a negres, 11 referències de rosat i una de blanc. El que suposa que cada cop hi ha registrats més hectolitres de vi trepat qualificats, una xifra que puja cada any.

El trepat és el caràcter únic que diferencia aquesta DO de la resta i a la Conca de Barberà es concentra quasi el 100% de les plantacions d’aquesta varietat de tot l’Estat i del món. Actualment estan registrades unes 1100 hectàrees a la Conca.

El distintiu

Els vins que llueixen aquest distintiu estan subjectes als mateixos procediments de control de la qualitat i de certificació que els “DO Conca de Barberà”. Les exigències específiques també estan recollides en el Plec de Condicions. A més de garantir la composició monovarietal. Tanmateix, i pel que fa l’etiquetatge, és obligatòria la designació de la varietat i lluir el distintiu de garantia específic que expedeix la DO.

La intenció des de la DO és explicar al món que el TREPAT és un vi que representa fidelment aquesta terra, un clima i un territori. I, sobretot, que el trepat sigui un referent per al consumidor. De moment, hi ha 16 cellers interessats en aplicar el segell als seus vins i tots ja tenen vins reconeguts per poder-ho fer.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa