VadeVi
La DO Pla de Bages convoca el sisè concurs per a la recuperació de les barraques de vinya

Si fa un parell de segles havien estat al vell mig de les vinyes, actualment la majoria de tines o barraques de vinya estan abandonades en mig de boscos i algunes a prop de camps d’altres cultius. De fet, fins el 1994 la gran majoria eren totalment desconegudes. És el reflex de la història de la vinya al Pla de Bages, una zona vinícola en auge que va veure com la plaga de fil·loxera arrasava hectàrees de ceps que, finalment, van quedar abandonades.
[[frase]]
“Amb els incendis de l’estiu del 1994, moltes d’aquestes barraques van quedar al descobert quan es van cremar els boscos que les envoltaven”, explica Francesc Baltierrez, secretari del consell regulador. “No tenim cap cens però n’hi ha més de 4.000”, assegura. Des de llavors, -la DO es va crear el 1995- i veient la riquesa patrimonial que signifiquen aquestes construccions que donen testimoni d’una època, el consell regulador ja ha convocat sis concursos per la rehabilitació de les barraques de vinya, un cada dos anys.

El concurs premia les tasques de rehabilitació que els propietaris dels terrenys on estan les barraques fan per evitar la seva degradació. “Habitualment són pagesos qui presenten el projecte, i normalment s’en presenten entre 30 i 35 a cada concurs”, explica Baltierrez.

El termini per presentar-se a l’edició d’aquest any acaba el 17 de juliol, i per fer-ho cal adjuntar una fotografia d’abans de la rehabilitació i una de després. Els premis -el primer de 700 euros, el segon de 400 i el tercer de 200- seran lliurats el 3 d’octubre durant el Sopar de la Verema, dins dels actes de celebració de la Festa de la Verema.


Una altra vista de les tines d’en Bleda FOTO: VADEVI.cat


Tines d’en Bleda, a la Vall del Flequer FOTO: VADEVI.cat


Casa de les Tines FOTO: VADEVI.cat


Tina de les Generes gairebé restaurada FOTO: VADEVI.cat


Restauració d’una tina de les Generes FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa