VadeVi
La DO Pla de Bages recupera varietats autòctones de la comarca
  • CA

La Denominació d’Origen Pla de Bages ha recuperat dues varietats autòctones de la comarca: la mandó i la picapoll negra.

El raïm mandó va començar a recuperar-se fa uns cinc anys, a partir d’unes vinyes abandonades a prop de la població bagenca de Navàs.

El mandó apareix citat l’any 1929 junt amb el Sumoll, com la varietat de raïm negre més generalitzada de la comarca.
Seguint el procés d’anàlisi i estudi, fa tres anys, el celler Abadal va plantar una hectàrea experimental, que enguany ha tingut una verema profitosa. Això permetrà seguir el procés lent i complex per que arribi a estar incorporada com a nova varietat de la denominació d’origen. La incorporació definitiva d’aquesta varietat a la reglamentació de la DO Pla de Bages es preveu d’aquí a uns cinc anys.

Segons Miquel Palau, enòleg d’Abadal, el mandó és una varietat d’acidesa i grau moderats, que te elegància exquisida i finor a la boca, alhora que presenta una estructura consistent que ha de permetre un bon envelliment.

Aquest any, també s’ha fet la verema del raïm Picapoll negra a dos cellers de la DO: al celler Mas de Sant Iscle, a Sant Fruitós de Bages, i al celler Oller del Mas, a Manresa. Segons Marta Sanvicente, d’Oller del Mas, aquest raïm, que dóna acidesa i frescor, el destinaran a fer un vi monovarietal.

Conrear aquestes dues noves varietats ha estat molt valorat per a la DO Pla de Bages, que s’ajunten així a les altres varietats autòctones autoritzades de la zona com la Sumoll, l’Ull de llebre i la Garnatxa com a negres i la Picapoll i Macabeu amb els blancs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa