Celler El Masroig llença avui al mercat un nou producte. “Ens agradaria participar amb el nostre granet en la preservació de les tradicions… Es converteix així en un dels primers vins elaborats al nostre país d’aquest any 2010”. Es peresenta a Barcelona, al Celler de Gelida.

El Vi Novell és només una manera més de celebrar qualsevol esdeveniment relacionat amb la cultura del vi. Des de fa molt temps, la matança del porc ha estat una manera de donar la benvinguda al fred, de proveir el rebost d’aliments per a l’hivern; una excusa per espinjolar la bóta. La festa es regava amb els raigs del primer vi que, tot i no estar acabat, era cridat a l’escenari de la celebració per ser-ne un dels protagonistes destacats. Aquesta celebració donà nom a dites populars com ara “per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi”.

Des del Celler El Masroig expliquen que el “vi conté elements seriosos, quasi eucarístics, com obrir l’ampolla i olorar el tap, decantar-lo, observar el color, l’olor i tastar-lo… Aquesta és, sense cap mena de dubte, la part cerimonial que ens agrada desenvolupar, sobretot en la intimitat i en bona companyia… De vegades aquests elements són tan seriosos que no semblen tenir cabuda en celebracions popular. Però és aquí on el vi ha de deixar de banda la seva part més seriosa i oferir la seva cara més divertida. Les tradicions poden semblar antiquades i avorrides, algunes fora de lloc, però el seu objectiu, en molts casos, consisteix en preservar la identitat. La manera de viure les festes ens diferencia uns dels altres. La conservació de les tradicions és un acte reivindicatiu i en el País del Vi aquest fet, al meu parer, hauria de ser obligatori.”

Toni Falgueres, reconegut sommelier, és un dels més fervents defensors de la festa del vi Novell. Durant molts anys l’ha exportada a molts indrets i parlar amb ell sobre aquest tema vol dir contagiar-se d’una il·lusió i d’una vitalitat més que fortes. Al Celler de Gelida, la seva botiga de vins de Barcelona, al carrer Vallespir, es van encetar les converses per impulsar aquesta festa.

“El vi ha de ser celebració, festa i tradició… Així vàrem dibuixar les primeres línies del que seria el vi Novell de sempre, com mai… L’etiqueta d’aquest vi dóna una idea d’aquest esperit innovador i alhora tradicional. Parla de reinventar el consum de vi per acompanyar els plats típics de la taula de Nadal, acompanyant la sopa de galets, la carn d’olla, les neules, els torrons i tots els plats que envolten la nostra taula en arribar el fred”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa