VadeVi
La UE discuteix una nova normativa per regular més els vins ecològics

Un Comitè Permanent sobre Agricultura Ecològica de la Unió Europea ha discutit aquest dimarts sobre la necessitat d’augmentar la regulació del vi ecològic amb una nova normativa que afectaria a les tècniques de producció. L’objectiu és incorporar el vi ecològic a les pràctiques que exigeix la UE per a qualsevol aliment de cultiu ecològic i establir unes regles per a diferenciar-los de la resta de vins.

Els representants de la UE ja havien examinat un projecte de la Direcció d’Agricultura de la Comissió Europea (CE) en aquesta línia, però va suscitar el rebuig de molts països. Per això França ha presentat una “proposta alternativa” més flexible.

Una de les diferències respecte la proposta de la CE és que es rebaixa el nivell d’exigència pel que fa a la reducció de l’ús de sulfits. El text francès serà examinat en els pròxims dies per la CE i discutit en una reunió a principis de juny.

Els cellers s’hi oposen
El Comitè d’Empreses Europees del Vi (CEEV), que agrupa als cellers europeus, ha expressat al comissari europeu del sector, Dacian Ciolos, la seva preocupació per les idees de Brussel·les per a regular el vi ecològic. Entre les crítiques del CEEV destaquen certes pautes “discriminatòries” entre els països, en casos com el dels sulfits, doncs és un element que pot variar segons la collita i el clima.

A més, aquesta organització ha criticat aspectes contradictoris, com ara que es restringeixin els sulfits i a la vegada es facin propostes per a evitar mètodes enològics que precisament reduïxen la utilització d’aquestes substàncies.

Per als cellers europeus, les restriccions noves al vi ecològic estan “hipotecant les inversions de 20 anys” i frenant el creixement d’un sector petit però en expansió, atès que entre els consumidors cada vegada hi ha més demanda d’aquesta classe de productes.

El CEEV reclama que hi hagi la major equivalència possible entre les pràctiques enològiques per a vins ecològics i per als convencionals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa