VadeVi
La Unió Europea retira la proposta de permetre la barreja de negres i blancs per fer rosat

La Comissió Europea ha retirat la seva proposta de permetre la barreja de vi negre i blanc per obtenir rosat. L’anunci ja ha provocat comunicats de satisfacció entre els viticultors europeus que, durant les últimes setmanes s’havien oposat frontalment a la idea de la comissària d’Agricultura, Mariann Fischer Boel. Països com Espanya, França i Itàlia consideren que es tracta d’una tècnica “inacceptable” i que suposa un “engany per al consumidor”.

Segons ha explicat el portaveu de la comissària, Fisher Boel “no canviarà les normes” per a la producció de vi rosat de taula a la Unió Europea i quan a finals de juny es votin les normes etnològiques al comitè agroalimentari de la UE, votarà per l”estatus quo’ del rosat.

Fins ara, la Unió Europea prohibeix barrejar negres i blancs per produir rosat de taula, però es permet la seva importació de països tercers. Malgrat el rebuig del sector vitivinícola (primer francès i després espanyol i italià), Fischer Boel ha defensat en els últims mesos la necessitat d’aixecar la prohibició perquè, segons la seva opinió, deixava en desavantatge els europeus davant de competidors extracomunitaris que sí poden exportar a la UE. A més, l’Organització Internacional del Vi i de la Vinya (OIV) permet aquesta pràctica i Brussel·les volia adaptar-se a aquests estàndards internacionals.

Tot i això, els “molts contactes” que ha mantingut aquestes últimes setmanes amb els productors han fet constatar a la comissària que “hi ha una opinió creixent per no canviar el reglament” i ha decidit “retirar” la seva proposta, ha explicat el portaveu. A través d’un comunicat, Fischer Boel ha assegurat que “sempre està disposada a escoltar bons arguments” i ha explicat el seu canvi de decisió perquè el sector europeu creu que “el final de la prohibició pot minar la imatge del rosat tradicional”.

El 75% dels vins rosats estan elaborats a Europa. França és el primer productor (5,9 milions d’hectolitres el 2006), seguit d’Itàlia (4,5), Espanya (3,8) i els Estats Units (3,8).


Fins ara els rosats no es podien elaborar barrejant vins negres i vins blancs. Ara la UE ho permetrà FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa