VadeVi
La verema a la DO Empordà comença amb retard enguany
  • CA

La verema a la denominació d’origen Empordà s’ha retardat per les nevades del 8 de març. Ha sigut un hivern amb temperatures baixes i neu, afegides a una primavera amb pluges abundants i tramuntana i un estiu “càlid però no extremadament calorós”. Tot això fa que s’auguri una “molt bona anyada”, ja que, segons va explicar ahir l’enòloga Anna Espelt, ara els raïms estan “esplèndids” i poden proporcionar unes “bones aromes”. A més, el contrast tèrmic entre el dia i la nit ha proporcionat “una maduresa al raïm ideal per a l’elaboració dels vins pensats per envellir”.

El celler Espelt Viticultors, el més gran en extensió de la DO Empordà, amb 250 hectàrees –un 12% del total–, va iniciar ahir la verema. És un dels primers cellers de la demarcació de Girona i la primera de la DO a iniciar la recol·lecció del raïm. Segons Anna Espelt, el rendiment de les parcel·les és “optim” i, “tot i que la tramuntana va fer témer que algunes parcel·les tinguessin menys rendiment en general, Espelt Viticultors preveu recollir aquesta campanya un volum similar a l’any anterior, amb 1,5 milions de quilos de raïm per produir un milió de litres de vi.

La recol·lecció a Espelt es va iniciar amb les varietats més primerenques, com ara el sauvignon blanc o el chardonnay. Ha començat dues setmanes més tard del que és habitual i es preveu acabar-la a mitjan octubre, mentre que normalment dura fins a finals de setembre amb la recol·lecció de la garnatxa negra, el cabernet o la carinyena. Espelt cultiva fins a 15 varietats diferents. La decisió d’iniciar la collita es fa segons un tast del raïm i una anàlisi al laboratori. “Aquesta decisió és molt important i marcarà el futur estil del vi”, va dir Anna Espelt. En el tast organolèptic del raïm es poden veure detalls indicatius del perfil aromàtic que tindrà el vi: fruita vermella o negra, fruita fresca o molt madura, molta o poca estructura tànnica i una sensació rica floral o cítrica.
[[frase]]
El celler Espelt va començar a elaborar vins de manera professional el 2005 i actualment posa a la venda unes 500.000 ampolles a l’any. Hi treballen, segons el director general de l’empresa, Xavier Cepero, una trentena de persones de manera estable i durant la verema dóna feina a una vuitantena de famílies. L’empresa exporta el 60% de la seva producció a una vintena de països, entre els quals hi ha els EUA, Canadà, el Regne Unit i fins i tot Oman, on han començat a treballat aquest any.

Segons Cepero, la Generalitat ha situat el celler entre les 200 empreses més dinàmiques de Catalunya per haver tingut un creixement superior al 20%. Espelt preveu arribar aquest any als 2,5 milions d’euros, un 15% més que l’any passat.

Oliveres ‘bonsai’

El celler Espelt ha entrat en l’elaboració d’oli. Aquest any ha plantat 35.000 oliveres, “que donaran fruit d’aquí a uns quatre anys”, segons Xavier Cepero. La curiositat d’aquestes oliveres, segons Cepero, és que no les deixen créixer perquè així la recol·lecció de les olives es podrà fer amb la mateixa màquina amb què es fa la recollida del raïm. “Aquesta idea no és nova. Ja s’ha posat en pràctica en molts altres llocs, però hem de veure què passarà quan l’olivera es faci gran i la soca es faci més gruixuda”, va explicar Cepero.

D’altra banda, Espelt traurà aquesta tardor un vi produït a la finca Mas Coll, de Roses.

L’estratègia del celler és produir vi a partir de les vinyes plantades a l’Empordà. “Són vins de les nostres finques” i de varietats molt ben adaptades a la zona, “com són les garnatxes o les carinyenes”.


La màquina recol·lectant el raïm als camps d’Espelt, a Vilajuïga FOTO: IMMA BOSCH

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa