El Bages ha perdut en només una dècada el 20 per cent de les seves explotacions agràries, segons l’avanç del cens agrari publicat per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), amb dades corresponents a 2009. De les 1.678 que constaven en l’anterior s’ha passat a les 1.344 registrades ara, el que representa 334 menys. Les raons cal cercar-les en la deserció de propietaris que han anat a d’altres sectors econòmics a la recerca de sortides a la crisi, que afecta molt i molt als productors agraris. Un segon factor de gran pes és la inexistència d’un relleu generacional que vulgui assumir els conreus.

Tanmateix, hi ha un element que se surt de la tendència general de la comarca, i és el de la vinya. La creació de la denominació d’origen Pla de Bages n’ha estat un dels factors determinants. La pagesia ha vist una llum a la que s’ha aferrat.

La vinya bagenca en aquesta dècada ha passat de 344 a 420 hectàrees, fet que situa la comarca amb el 0,68% del total de superfície catalana dedicada a aquest conreu, quan una dècada abans suposava el 0,57%. Per règim de tinença, al Bages el 51,3% de la superfície és de propietat.

Els cellers del Bages són majoritàriament explotacions familiars, i tots tenen vinya pròpia. Aquestes característiques impliquen una cura tradicional i molt personalitzada de la vinya que es tradueix en la qualitat dels seus vins.

Actualment hi ha 11 cellers adscrits a la D.O. Pla de Bages: Masies d’Avinyó (Abadal), Celler Solergibert, Caves Gibert, Celler Coop. d’Artés, Mas de St. Iscle, Jaumandreu, Celler el Molí, Celler Coop. de Salelles, Oller del Mas, Fargas Fargas, Vins Grau

La varietat autòctona de la comarca és la picapoll. Aquest raïm ha esdevingut símbol d’identitat ja que és l’únic lloc de l’Estat on es conrea. Pel què fa als negres, també s’estan recuperant les varietats autòctones picapoll negre, sumoi i mandó, que ajuden a consolidar el particular perfil de la zona.

Les altres varietats són macabeu, perellada, chardonnay, sauvignon blanc i gewürztraminer per a blancs, i garnatxa, ull de llebre, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc i sirà per a negres.

El Pla de Bages està situat enmig de formacions muntanyoses com Montserrat i la Serra de Castelltallat, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac o el massís de Montcau. Els cellers de la DO Pla de Bages ofereixen visites guiades, tastos de vins i activitats per enriquir la cultura del vi. Són propostes que complementen l’oferta.

Una de les peculiaritats del Bages són les tines i les barraques de vinya, construccions de pedra seca que es van fer necessàries per als pagesos davant del treball continuat al camp, per guardar l’utillatge agrícola o bé per protegir-se de les inclemències del temps. Coincidint amb la notable expansió del conreu de vinya, es van aixecar moltes d’aquestes barraques, de les què en resten al voltat de 4000, la majoria molt ben conservades.


LA SUPERFÍCIE DE VINYA S’AMPLIA AL BAGES FOTO: VADEVI.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa