VadeVi
Les DO, les primeres sorpreses de “la magnitud” del presumpte frau
  • CA

Milions d’ampolles distribuïdes presumptament de manera irregular i 3,2 milions de falsos distintius. Aquestes xifres les feia públiques aquest dijous el cos dels Mossos d’Esquadra en un comunicat on també es destapaven les possibles irregularitats que continuen investigant-se i sota secret de sumari respecte pràctiques de l’empresa Reserva de la Tierra.

La magnitud de les xifres -“d’un abast inesperat”- hauria sorprès les pròpies DO afectades per aquest presumpte frau, i així mateix ho han compartit els presidents de les tres entitats en el marc d’una roda de premsa que han convocat d’urgència al Col·legi de Periodistes de Tarragona i durant la qual han volgut explicar-se i donar a conèixer la part que més els afecta i preocupa en relació a aquest cas.

Pilar Just, presidenta de la DO Montsant; Joan Arrufí, president de la DO Terra Alta, i Salustià Àlvarez, president de la DOQ Priorat, han defensat repetidament la feina de les Denominacions d’Origen, dels seus tècnics i sobretot de les persones que hi ha al darrera de cada ampolla de vi. “No podem pagar ni com a DO ni com a elaboradors per les possibles irregularitats d’una sola empresa“, remarcava Àlvarez. Tot i així, també han insistit que les xifres no els quadren massa quan es parla de 10 milions d’ampolles anuals presumptament fraudulentes, perquè suposen gairebé la meitat del que produeixen per any totes tres DO juntes.

Irregularitats que sembla vindrien de lluny, ja que s’està parlant d’unes referències embotellades l’any 2017, “i malgrat n’hem anat denunciant per separat petites accions, deia Arrufí, ara hem vist que havíem d’arribar al fons del problema i determinar-ne l’abast total. Gràcies als contactes que mantenim entre territoris, ens vam adonar que totes tres regions elaboradores estàvem patint pel mateix problema“, comentava el president terraltenc.

La DOQ ha posat èmfasi en el fet que aquest presumpte frau no posa en risc la salut del consumidor. Un consumidor, per cert, a qui s’ha volgut protegir i reivindicar, perquè hauria estat fins i tot en alguns casos algun client qui hauria fet arribar a l’atenció dels Consells Reguladors algunes d’aquestes possibles irregularitats. “Volem adreçar-los un missatge de confiança cap a les nostres marques“, han coincidit. Als consumidors i als elaboradors que confien en el paraigües de les DO i a qui també s’ha fet arribar un missatge de tranquil·litat: “Hem de garantir la supervivència dels nostres pagesos, que es puguin guanyar la vida de manera digna i que puguin continuar donant vida als nostres territoris que són eminentment vitivinícoles”.

A hores d’ara tot plegat continua en un procés d’investigació i sota secret de sumari. I tots tres representants s’han mostrat cauts davant les darreres notícies on es diu que Reserva de la Tierra estaria estudiant accions legals pel fet que s’hagi difós que està sent investigada per frau. “El procés segueix el seu camí i nosaltres no sabem res més del que s’ha fet púbic aquest matí per part dels Mossos”, han insistit.

Arrufí concloïa que tot i la situació “gens agradable“, entenem de tot plegat n’hem de sortir reforçats perquè les DO actuen i han actuat bé, tenen serveis tècnics professionalitzats i la potestat de poder denunciar una possible irregularitat. A més a més, podem garantir un producte excel·lent al client”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa