VadeVi
Les Escoles Agràries de Catalunya comencen curs amb uns 10.000 alumnes
  • CA

Aquest divendres 23 de setembre s’ha inaugurat oficialment un nou curs de les escoles agràries amb gairebé 10.000 alumnes, 830 joves inscrits als cicles formatius de grau mitjà i superior i vora 9.000 a la formació contínua, en totes les seves modalitats. La consellera d’Agricultura Meritxell Serret s’ha mostrat molt satisfeta amb aquestes xifres, pràcticament idèntiques a les de 2015, any en què es va batre el rècord de matriculats de tota la història de les escoles agràries. Aquest curs 2016-2017, ha dit Serret, “es consolida el nombre d’alumnes en els cicles formatius i preveiem que les dades d’alumnes en formació contínua estiguin una mica per damunt, tenint en compte que encara no s’ha acabat l’any”.

En la presentació d’aquest nou curs, Mertixell Serret ha destacat la quantitat de joves inscrits per rebre formació a fi d’incorporar-se al sector agrari. En aquests darrers dos anys s’han rebut més de 1.300 sol·licituds, quan en tot el darrer període PDR (2007-2015) en van ser 1.673. “Aquest col·lectiu de joves empresaris agraris que s’està formant en aquest moments amb el suport de les escoles agràries perquè tinguin la capacitació professional suficient per a fer-se càrrec d’una explotació agrària és un fet únic en els darrers anys”, ha assegurat la consellera.

La consellera també s’ha referit als 180 joves de diferents sectors inscrits als cursos i seminaris d’emprenedoria, als 20 que fan el seminari d’especialització sobre processat de fruites i hortalisses de IV i V gamma que s’està realitzat a Lleida, gestionat per l’EA de Tàrrega, i els 25 alumnes que estan fent l’estada de formació en centres de treball de diferents països europeus.

Escola d’empresaris agroalimentaris

Una altra de les novetats d’aquest curs que tot just s’inicia serà la posada en marxa d’una escola d’empresaris agroalimentaris. “Davant la necessitat del sector i l’experiència acumulada en aquest àmbit per les escoles agràries, el Departament d’Agricultura ha desenvolupat un nou model de formació de gestió empresarial que s’impartirà a partir del curs vinent”, ha explicat Meritxell Serret.

El projecte està en la seva fase inicial; tanmateix, es preveu que al mes de juny del 2017 estigui definida la ubicació d’aquesta escola de negocis agrària i el seu projecte formatiu, que anirà enfocat a donar una formació de major nivell en gestió d’empresa a tots els professionals que la necessitin.

Aquesta iniciativa, que s’està treballant des de fa més de tres anys des del Servei de Formació Agrària del DARP, parteix d’un estudi de les necessitats que té de gestió empresarial un professional que porti una empresa agrària, i es va determinar un total d’11 tasques i 8 habilitats que havia de conèixer un empresari agrari. S’han treballat els materials per a poder oferir els cursos a través de la plataforma formativa de Ruralcat (www.ruralcat.net) i s’acabaran de tenir tots durant aquest any 2016.

Segueix l’aposta per la formació Dual

Una altra novetat és el Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) de Vitivinicultura que comença aquest curs 2016-17 a l’EA de Sant Sadurní d’Anoia. Es tracta del tercer que es farà en modalitat DUAL a les escoles agràries. La modalitat dual permet fer una part important de la formació a la mateixa empresa, i es diferencia de les pràctiques en empreses perquè són els tutors que l’alumne té a l’empresa els qui fan de formadors directament, amb el seguiment del programa formatiu preparat amb els professors de l’escola agrària.

Fins ara, s’està fent modalitat dual a l’EA de Vallfogona de Balaguer (CFGS de ramaderia i assistència en sanitat ramadera) i a l’EA de l’Empordà (CFGS de processos i qualitat en la indústria alimentària).

La consellera ha aprofitat l’acte per lliurar diplomes de reconeixement a sis empreses adscrites al programa de formació dual de l’Escola Agrària de l’Empordà.

Serret també ha explicat que al 2016 “es vol potenciar la formació contínua adreçada a tots els professionals de la indústria agroalimentària. La idea és que, sense deixar el sector primari, aquest curs treballarà per reforçar la formació dels professionals al llarg de la cadena de valor, especialment en la transformació de producte. Per aquest motiu, aquest any s’ha decidit donar el tret de sortida d’aquest nou curs, des d’una escola especialitzada en la indústria agroalimentària com és l’Escola Agrària de Monells”, ha conclòs la consellera Serret.

La consellera ha donat també un diploma de reconeixement a la Fundació d’Oficis de la Carn, per la seva estreta col·laboració amb l’Escola Agrària de Monells.

Xarxa d’Escoles Agràries

El Departament compta amb 14 escoles agràries situades en diferents punts de Catalunya, destinades a formar els joves i els professionals del sector agroalimentari. En aquestes escoles s’imparteix formació reglada o inicial (cicles formatius), formació contínua (presencial, semipresencial i a distància), així com cursos de reciclatge per als professionals, amb el treball formatiu a tots els joves que s’incorporen a l’agricultura i amb els cursos d’emprenedoria, les jornades de transferència tecnològica, i altres formats.

El públic objectiu de les escoles agràries està compost pels joves que estudien els cicles formatius de formació professional, pels joves d’entre 18 i 40 anys en disposició d’incorporar-se a l’agricultura, per tots els actius agraris amb necessitat de reciclatge de coneixements i per la resta de persones que habiten en els nuclis rurals de Catalunya.

Les escoles, en general, compten amb una especialització o orientació, sempre d’acord amb la seva situació geogràfica o la seva història.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa