VadeVi
Les Tines enmig de les vinyes poden esdevenir Bé d’Interès Nacional

El Consorci de les Valls del Montcau, format pels municipis de Talamanca, Mura i el Pont de Vilomara i Rocafort, ha demanat al Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana que estudiï la catalogació de les tines enmig de les vinyes com a Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de zona d’interès etnològic.

El que tenen d’exclusiu aquestes tines del Bages és que en lloc d’estar al costat de les masies que elaboraven vi, es troben actualment al mig del bosc, un bosc que fa un parell de segles era un mar de vinyes. Per això se les ha anomenat “tines enmig de les vinyes”.

Aquestes tines, que en altres comarques s’anomenen cups o trulls, són dipòsits de pedra quadrats o circulars, folrats amb cairons de rajola vidriada, amb una petita lleixa a dos pams de la coronació que aguantava unes posts de fusta damunt les quals s’aixafava la verema i amb una falsa cúpula de filades de pedres planes que es van tancant progressivament, per protegir-la de la pluja.

El motiu de l’existència d’aquestes construccions peculiars es troba en la gran extensió del conreu de la vinya al Bages a la fi del S.XIX. Quan la plaga de fil·loxera va arrabassar el vinyar francès, els preus del vi a Catalunya es va multiplicar i es va arribar a que una de cada tres hectàrees dels municipis de Pont de Vilomara i Rocafort, Talamanca i Mura estava plantada amb raïm. Si tenim en compte que no totes les terres eren cultivables, podem imaginar-nos el paisatge de les Valls del Montcau sense bosc i totalment cobert de vinya.


Falsa cúpula de pedra seca en una de les tines restaurades FOTO: VADEVI.cat


Casa de les Tines FOTO: VADEVI.cat


Vista general de la tina de les Generes FOTO: VADEVI.cat


Tines d’en Bleda, a la Vall del Flequer FOTO: VADEVI.cat


Restauració d’una tina de les Generes FOTO: VADEVI.cat


Una altra vista de les tines d’en Bleda FOTO: VADEVI.cat


Tines de pedra seca a les Solanes FOTO: VADEVI.cat


Tina de les Generes gairebé restaurada FOTO: VADEVI.cat


Interior de la tina de les Generes FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa