Fer vi és un procés llarg, fins i tot pels vins més joves. Un procés que comença a la vinya. I sense descans perquè quan acaba torna a començar.
Si mirem els camps en aquesta època pot semblar que a la vinya no està passant res. Semblen ceps secs mancats de vida, sense fulla, però en realitat les plantes segueixen el seu cicle.
Un dels processos que marquen l’hivern és la poda. És quan els viticultors, malgrat el fred, s’acosten a la vinya i ja sigui a mà, planta a planta, o de forma mecànica, preparen els ceps perquè a la primavera floreixin de la millor manera.
En aquest reportatge explicavem al detall com és aquest procés.
Des d’un punt de vista tradicional, la poda s’havia fet sempre de forma intuitiva. El pagès a partir de l’observació, treballava la planta i retallava més o menys i d’una determinada manera en funció de la productivitat que esperava de cada cep. I aquesta saviesa s’anava passant de generació en generació.

!--akiadsense-->
Però com en moltes altres arts, la tradició no sempre s’ha mantingut i és per això que des de fa uns anys la poda s’ensenya.
És el cas, per exemple, de l’Escola de Poda de l’Innovi que mostra a viticultors i treballadors de la terra quina és la millor manera per aconseguir que la vinya produeixi allò que a cada celler interessa i com fer-ho de la millor manera.
Així doncs si passeu per un camp de vinya i us sembla un paisatge trist, penseu que cada un dels ceps està ple de vida latent que florirà a la primavera.