VadeVi
L’INCAVI fa una crida al consum de vi català durant el confinament
Ampolles de vi

!--akiadsense-->

Com a conseqüència de la crisi sanitària del COVID-19, els 800 cellers de vi i de cava de Catalunya s’han trobat amb una davallada important de les seves vendes, sobretot aquelles destinades al canal de la restauració. Cal tenir en compte que el 40% de la comercialització de vins i caves catalans es destina al canal d’hostaleria i restauració. Tot i que part del consum que es feia en aquests establiments s’ha derivat al canal d’alimentació (supermercats i botigues), una part important d’aquestes vendes s’està perdent. També cal valorar que molts cellers petits i mitjans s’enfocaven principalment a la restauració, a través de distribuïdors que molts d’ells han parat la seva activitat, i que difícilment accedien al canal d’alimentació i menys al de la gran distribució.

Aquests darrers dies també s’ha vist un increment la venda de vi per internet i cellers i Denominacions d’Origen han engegat iniciatives per fer arribar de forma directa els seus vins al consumidor. És per això que l’Incavi fa una crida a consumir vi català per contribuir d’aquesta manera a una menor afectació de la crisi del COVID-19 als cellers catalans .

Des del Departament d’Agricultura, a través de PRODECA i amb el suport de l’INCAVI, s’ha posat en marxa, per una banda un espai de consulta sobre totes les mesures econòmiques que han pres totes les administracions i un espai d’assessorament per productors. i per altra banda s’ha engegat la plataforma #AlimentsDeProp on, a través de Twitter es facilita el contacte entre consumidors i productors dels productes procedents de la terra (inclosos vins i caves), la ramaderia i el mar.

A banda de totes aquestes iniciatives i mesures de caràcter general per a tots els agents econòmics que van desplegant les administracions, des de l’Incavi recorden que serà important que, un cop finalitzi l’estat d’alarma, es reactivin de nous les vendes de vi i cava en els propers mesos. Per això, caldrà desplegar accions de promoció conjuntament amb les DO i les empreses. De fet, actualment l’INCAVI està estudiant la creació d’una marca conjunta de vins catalans per promoure el consum de vi de proximitat i que serveixi de paraigua per totes aquelles promocions i campanyes enfocades a reactivar el consum de vi elaborat a Catalunya. Els punts essencials d’aquesta marca es van definir durant una sessió de treball del grup de Comunicació i Cultura del Vi del simposi Vins Vinents.

Al mateix temps, des de l’INCAVI també s’està treballant amb els agents del sector per tal de posar en marxa mesures per reequilibrar l’oferta de raïm, en els casos d’excedents com en el sector del cava, a causa del COVID-19 poden ser encara més elevats.

Com ha valorat el director general de l’INCAVI, Salvador Puig, “una de les possibles lliçons d’aquesta crisi és la importància de valorar i consumir més productes de proximitat i que, si l’exportació va ser una bona estratègia per reduir l’impacte de la crisi econòmica al país, per superar la crisi del COVID-19 cal reforçar el mercat interior perquè hi ha camí a recórrer”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa