La tècnica de llaurar amb cavall està gairebé abandonada a Catalunya, i és que resten pocs pagesos que dominen aquesta tècnica ancestral. Entre els que han decidit recuperar aquesta fórmula antiga en ple segle XXI hi ha el celler Heretat Mont-Rubí.

Josep Queralt, l’enòleg de l’empresa de l’Avellà, al Penedès, afirma que “bàsicament, es llaura amb cavall per descompactar el sòl de la vinya. Volem respectar la coberta vegetal autòctona per controlar l’accés de vigor i equilibrar les plantes. Pretenem regularitzar amb aquesta coberta el diferent vigor entre els terrers que té la parcel·la”.

Per aquesta raó,s’ha optat per treballar només amb el punxó. Així, es descompacta i aireja el lloc on durant l’any anterior s’ha trepitjat i compactat el terra amb el tractor realitzant els tractaments fitosanitaris.

El cavall, de tres anys i mig, respon al nom de Bru i és de raá hispà-bretó. El seu propietari, Jordi Terrazas, un enamorat d’aquests animals, rebla que a França mai s’ha abandonat el seu ús, i que cal recuperar-lo a Catalunya per tot el que aporta. El cavall és un element ecològic, biodinàmic i natural. “No pensem que són tècniques de fa 500 anys. No fa mig segle encara era imprescindible als camps de conreu”. Tanmateix, reconeix que ara no és fàcil decidir-se per aquest sistema, i menys en grans explotacions. “El cavall és per espais petits, com el de Mont-Rubí, d’una hectària, més o menys, i on hi ha gent que mima el territori, que l’acarona”. El més complicat de treballar amb els equins és fer front a les roderes dels tractors

L’ús del cavall requereix tots uns condicionats, explica Josep Queralt. En aquest cas, les tasques s’han estat realitzat en lluna descendent i minvant. La intervenció es fa en una finca de sumoi que va ser plantada com a reserva vegetal de les vinyes que es tenien controlades i que no es volia que es perdessin.

Cada planta té un suport de fusta per tal de donar un tractament individualitzat a cada cep, “ja que tenim diferents terrers en la parcel·la i no tot requereix del mateix tractament”.

La formació del cep és vertical, el aporta molta porositat, allunyant la fruita del terra i mantenint el raïm ben ombrejat i airejat. “Es una formació molt interessant que ens pot donar molts bons resultats”.


Llaurar a cavall a la finca de Mont-Rubí FOTO: JOSEP QUERALT


Llaurar a cavall a la finca de Mont-Rubí FOTO: JOSEP QUERALT


Llaurar a cavall a la finca de Mont-Rubí FOTO: JOSEP QUERALT


Llaurar a cavall a la finca de Mont-Rubí FOTO: JOSEP QUERALT


Llaurar a cavall a la finca de Mont-Rubí FOTO: JOSEP QUERALT


Llaurar a cavall a la finca de Mont-Rubí FOTO: JOSEP QUERALT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa