VadeVi
Macabeu, xarel·lo i parellada, la recepta guanyadora del Escumosos Joves
  • CA

La trilogia de varietats de raïm clàssiques del cava, el xarel·lo, el macabeu i la parellada, s’imposen amb diferència entre els Escumosos Joves (criança mínima de 9 mesos) amb set classificats per al tast final dels Premis Vinari, amb només dos com a representants de les varietats foranes.

Tampoc és d’extranyar: si es fa una repassada a les característiques de tots els inscrits en aquesta categoria (la que té menys vins inscrits de totes), de 21 vins participants, només tres estan fets amb varietats foranes: un 100% chardonnay que no ha passat a la final, i els dos classificats, el Raimat Brut Chardonnay, que declara un 95% de chardonnay i un 5% de pinot noir i el Torre del Veguer Marta, un monovarietal 100% elaborat amb moscatell de Frontignan o de gra petit.

Aquest últim és també excepció pel que fa a la denominació d’origen a la qual està inscrit: es tracta de l’únic no Cava: és un escumos Clàssic de la DO Penedès.

Així s’ha decidit en els diversos tastos a cegues que durant els mesos de maig, juny i juliol han recorregut el territori de les dotze denominacions d’origen catalanes, i en els quals l’equip de tastadors ha avaluat els gairebé 850 vins inscrits en aquesta tercera edició del concurs dels vins catalans.

En l’edició d’enguany dels Premis Vinari, i a diferència de les dues edicions anteriors, hi ha menys vins finalistes. En aquesta edició, només s’han classificat els 9 vins més ben puntuats de cada categoria, cosa que garanteix que tots els vins finalistes rebran un guardó (1 Vinari d’Or, 3 Vinaris de Plata i 5 Vinaris de Bronze per categoria). A més a més també tindran premi els tres vins més ben puntuats de cada denominació d’origen i el millor Vi Ecològic de cada categoria.

Els Escumosos Joves classificats són (en ordre alfabètic):

– Cossetània Brut de Castell d’Or

– Fèlix Massana Ràfols Brut Nature 2012

– Grau Doria Brut 2013

– Grau Doria Brut Nature 2012

– Pere Mata Cupada nº 14 2012 del celler Mata i Coloma

– Pere Olivella Galimany Brut 2013

– Raimat Brut Nature Chardonnay

– Torre del Veguer Marta 2013

– Vilarnau Brut Nature Ecològic 2012

L’únic celler que té dos inscrits és Grau Dòria, situal a Canyelles, al Garraf, i el Pere Olivella Galimay Brut va ser el guanyador del Vinari d’Or en la passada edició dels Premis Vinari.

Aquests nou vins, juntament amb els classificats de la resta de categories que s’aniran publicant ens els propers dies, passen al tast final dels Premis Vinari, que tindrà lloc al Celler Cooperatiu de Rubí el 14 de setembre i on un jurat format per una vintena de tastadors professionals i de prestigi els tornaran a tastar a cegues per configurar el repartiment de guardons final, que es lliuraran en una gala que tindrà lloc el divendres 9 d’octubre a Vilafranca del Penedès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa