Sota l’eslògan de Malvasia de Sitges, la imprescindible, la setena edició de la Setmana de la Malvasia ha convocat un programa variat d’activitats per a públics diversos, en el qual el vi de Sitges se situa en el centre d’atenció. L’esdeveniment tindrà lloc entre el 10 i el 28 de novembre amb tot un programa que preveu divulgar la varietat a nivell popular alhora que reforçar-ne la presència en els circuits professionals i enològics del país.

En total, seran més de vint actes els que configuren un programa organitzat per la Fundació de l’Hospital Sant Joan Batista de Sitges i el Celler de l’Hospital, mitjançant el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges. L’Ajuntament de Sitges, així com el Gremi d’Hostaleria de Sitges i la DO Penedès són els principals col·laboradors i també hi participen el una trentena d’organismes, entre institucions i empreses, a més de 24 cellers elaboradors.

Aquesta edició compta amb la figura del primer ambaixador, el sommelier Ferran Centelles, prescriptor d’aquesta varietat tan marinera quan encara no era prou coneguda pel sector. Tastos, fires, rutes a restaurants i als comerços de la vila, experiències gastronòmiques, formació, tallers infantils i accions promocionals configuren l’agenda d’actes. La Setmana de la Malvasia gravita entorn el km 0 d’aquest vi, a Sitges, però també es projecta en altres punts, com Barcelona o Vilafranca, amb la finalitat de contribuir a l’expansió i la projecció del preuat caldo sitgetà.

El vessant professional adquireix enguany un protagonisme rellevant, amb la celebració de la primera fira amb més de 50 referències monovarietals que comptarà amb la participació d’elaboradors, productors, sommeliers i prescriptors. La fira se celebrarà a l’Hotel ME Sitges Terramar dilluns 15 de novembre. Altres actes programats també estan especialment adreçats als professionals, amb la finalitat de continuar obrint camí en el recorregut iniciat en els darrers anys, en què la Malvasia de Sitges ha estat adoptada com a vi propi en diferents circuits.

Bruno Tannino i Alba Gràcia, en la presentació de l’edició 2021 de la Setmana de la Malvasia | CIM

El maridatge de la Malvasia de Sitges amb diferents propostes gastronòmiques és un altre dels eixos centrals del programa, amb diferents activitats, com Un mar de malvasia –que en la darrera edició va quedar finalista en els Premis Vinari–, la ruta enogastronòmica a una quinzena de restaurants, o els tastos programats en diferents punts i dies del calendari.

El programa també incorpora propostes formatives adreçades al món educatiu en sommelieria, enoturisme i hostaleria, on també es celebrarà un dinar maridatge formatiu al restaurant pedagògic de l’escola d’hostaleria l’IES Joan Ramon Benaprès. També rutes pels carrers de Sitges i el Garraf (Olor de most, el Bus de la Llotja), activitats culturals (conferència, taller d’expressió artística), sessions infantils (Els colors del raïm al mocador) i accions promocionals al mercat municipal i entre els comerços de Sitges.

Darrera de la iniciativa del Centre d’interpretació de la Malvasia de Sitges (CIM), on a la seva botiga especialitzada també es pot trobar una selecció única de malvasies del territori català i d’altres parts del món. En la Setmana de la Malvasia hi participen també 25 cellers elaboradors de malvasia, a més de la Denominació d’Origen Penedès.

El regidor de Turisme, Luis Miguel García, destacava durant la seva presentació que la Setmana de la Malvasia és “una oportunitat per reivindicar un dels valors de Sitges” i ha detallat els valors actius que la malvasia aporta a la bioesfera turística de Sitges en clau d’enoturisme.

La coordinadora del CIM, Alba Gràcia, hi afegia que “la Malvasia de Sitges té una potencialitat enorme, que ens connecta amb el conjunt del Penedès i que cal reivindicar i projectar”. “Volem trencar el tòpic: la Malvasia de Sitges és molt més que el vi dolç, és identitat. És art, literatura, romanticisme, història, vins impossibles. Malvasia és patrimoni: de Sitges, del Garraf, del Penedès i ara, de molts territoris de Catalunya. I ara, la Malvasia de Sitges és una varietat imprescindible”, va reblar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa