Dissabte es va celebrar a l’Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges la tercera trobada Vins & Blogs. La va convocar la Penedesfera, un portal d’Internet que agrupa un col·lectiu de més de 650 blogaires vinculats al Penedès, entès aquest com el territori de les comarques de l’Anoia, l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf. La convocatòria, com és lògic, es va fer a través d’Internet, en el propi portal de la Penedesfera i a través de les xarxes socials Twitter i Facebook. Si bé 36 persones van confirmar l’assistència, finalment n’hi van anar menys. Com explicava Daniel García Peris, un dels impulsors d’aquest col·lectiu: “Internet s’ha convertit en el refugi dels hippies del segle XXI, i per això la informalitat és habitual”.

En tot cas, els que hi vam anar vam gaudir d’una experiència molt interessant, gràcies especialment a Àngels Parés, historiadora, regidora de l’Ajuntament de Sitges i vocal de l’Institut d’Estudis Penedesencs, que va fer d’amfitriona.

Les trobades Vins & Blogs busquen generar una conversa o debat improvisat en el qual el vi fa el paper d’acompanyant. En aquest cas el tema central va ser la història de l’hospital modernista de Sant Joan Baptista i, per extensió, la història de Sitges i de les vinyes i el vi de malvasia que s’hi elabora. La conversa va començar a la capella de l’hospital, on Parés va explicar que el fundador d’aquesta institució va ser Bernat de Fonollar, senyor del castell de Sitges, que el 1324 va crear l’hospital per acollir pobres, pelegrins i malats. El 1910 la junta que el gestionava va vendre l’edifici situat on avui hi ha el Museu Maricel al nord-americà Charles Deering i va construir l’actual edifici modernista de l’arquitecte Josep Font i Gomà. El 1935 el diplomàtic sitgetà Manuel Llopis, conscient que la varietat autòctona de raïm malvasia de Sitges, originària de l’illa de l’Egeu Monemvasia, corria el risc de desaparèixer per l’extensió del cava, va llegar a l’hospital la vinya d’Aiguadolç amb la condició que es continués el conreu d’aquesta varietat.

Finalment, per acabar l’acte, es va tastar aquest vi al jardí de l’hospital, i cada glop va ser una passejada des del segle XIV fins a l’actualitat.


Àngels Parés, al centre, en un moment del tast al jardí de l’Hospital Sant Joan Baptista FOTO: DANIEL GARCÍA PERIS

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa