VadeVi
La manca de cooperació presenta un futur incert dels escumosos del Penedès
  • CA
Els protagonistes de la taula rodona
Els protagonistes de la taula rodona | M.R.F.

!--akiadsense-->

La primera jornada tècnica de la plataforma d’enòlegs Vitivin que s’ha fet a Sant Sadurní d’Anoia, ha tingut com a plat fort una taula rodona en la que per primera vegada públicament s’han reunit Pimecava, Corpinnat i Clàssic Penedès. També hi ha participat Xavier Ybargüengoitia, ex CEO d’Estates & Wines, i de Moët-Hennessy Group, i el moderador ha estat Joan Miquel Canals, degà d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili i president del Col·legi de l’Associació d’Enòlegs de Catalunya.

Tot i tenint en compte les divergències entre uns i altres, les intervencions han estat molt moderades i conciliadores, tret de les d’Ybargüengoitia, que pel fet de no ser un dels protagonistes d’aquesta crisi ha estat una mica més beligerant.

La taula rodona estava plantejada per analitzar els papers de les denominacions d’origen partint de l’exemple de la DO Cava i en la seva presentació Canals ha exposat que no només a Catalunya, sinó a Europa en general, ja hi ha cellers que es creen fora de denominacions d’origen i d’altres que hi eren decideixen prescindir d’aquesta empara perquè no s’hi senten còmodes. I es preguntava “com s’haurien de reglamentar les denominacions d’origen per garantir el seu èxit?”

El president de la DO Penedès, Josep Maria Albet i Noya, recordava que una denominació no deixa de ser un club de gent que creu en una marca i afegia que en el seu cas, amb prop de 170 cellers i més de 4.000 viticultors, és important remarcar que precisament els pagesos de vinya són els veritables propietaris de la marca de la denominació d’origen”.

Màxima expectació per la taula rodona sobre la situació dels escumosos
Màxima expectació per la taula rodona sobre la situació dels escumosos | M.R.F.

!--akiadsense-->

En el seu torn, des de Pimecava, el seu president Pere Guilera recordava que les normes d’una DO sempre són modificables. Precisament la manca de modificació del reglament de la DO que no permet afegir la marca Corpinnat a l’etiqueta, ha estat un dels motius que han portat als nou cellers de Corpinnat a abandonar la denominació d’origen Cava.

En aquest sentit un dels president d’aquesta associació, Xavier Gramona, celebrava que Corpinnat hagi estat “provocador“ i que la seva creació “ha estat un motor del moviment que s’ha iniciat dins la DO Cava per aconseguir una zonificació del territori. Corpinnat va néixer perquè la DO Cava reaccionés i ha reaccionat”. Gramona també considera que “si no resolem aquesta situació, certament d’aquí un temps pot ser esperpèntic parlar d’un escumós del Penedès amb noms diferents”.

També els Clàssics Penedès s’han reivindicat com a impulsors de canvis dins de la DO amb les seves demandes. Albet, recordava que “volíem ser cava del Penedès, ens vam reunir amb a DO Cava, però en aquell moment no hi havia cap voluntat per fer cap moviment i per això vam sortir de la DO, entenem que arran d’això es va crear la figura del Cava de Paratge Qualificat”.

Precisament la defensa del territori centrava la primera intervenció d’Ybargüengoitia. Deia “les denominacions d’origen s’han de rplantejar els seus objectius, perquè per exemple, la DO Cava, Quin territori representa?”. I afegia que el consumidor no entén res. “Crec que la força de la marca té més pes que qualsevol cosa i les denominacions han de reflexionar seriosament per adaptar-se als nous temps, potser tenen sentit pels cellers petits, però pels grans és més discutible”, deia. I parlant precisament dels grans cellers, reblava “cal tenir molt clar que el poder decisió a la DO Cava està en mans de dues gran empreses que han treballant només el volum i no la marca. I aquesta dues empreses (Freixenet i Codorníu, ja no són d’aquí i res fa pensar que els nous propietaris segueixin una línia diferent”.

Hi estaà d’acord Albet i Noya que creu que “aquesta situació del cava genera angoixa. Dues grans empreses ja no estan en mans de gent del territori i segur que això també afectarà”.

Guilera, de la seva banda, ha admès que “al Penedès no estem massa acostumats a cooperar, i és cert que dues grans empreses han tingut molt de poder, però també hi ha hagut molts silencis. Massa”. També entonava el mea culpa, i deia que ”potser hi ha hagut una certa deixadesa per part de cellers, però això s’ha acabat. La DO Cava està en marxa i ja no pararà”

Tots coincidien en assegurar que el futur és incert, que cal que tots els sector assumeixin la seva responsabilitat i que cooperin.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a març 14, 2019 | 09:17
    JordiP març 14, 2019 | 09:17
    Alguns fabricants han triat el camí de produir pixats en gran quantitat. Aquests són els que han devaluat la DO Cava. Al final, això acabará amb dues denominacions: Cava1, els de qualitat, i Cava2, els pixats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa