VadeVi
Mascort es compromet des del Priorat a millorar el futur del sector del vi

Visita oficial al Priorat. El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, s’ha desplaçat aquest matí fins a la comarca prioratina amb l’objectiu de conèixer de primera mà com estan vivint la verema en aquesta zona i determinar els efectes d’una sequera que està incidint severament sobre la collita d’enguany.

Ajudes de fins a 45.000 euros

Mascort, que ha començat l’estada visitant el celler Venus La Universal, al terme municipal de Falset, ha assegurat que és conscient que “aquesta serà una verema difícil”, per això, ha insistit en el fet que donaran “tota l’ajuda a l’agricultor per fer front a la sequera, però també incidirem en la resta de baules de la cadena que fan possible aquesta indústria, productors i comercialitzadors, perquè cap persona que treballi al sector del vi es quedi enrere per l’impacte de la falta d’aigua”.

Als agricultors que han tingut pèrdues a causa de la sequera, Mascort els ha instat a sol·licitar els ajuts adreçats a la vinya que poden arribar fins a 45.000 euros en el cas d’explotacions professionals, i que complementaran l’ajut anunciat pel Ministeri d’Agricultura. I ha recordat que, per fer front a la sequera, el Departament ha implementat la Taula Agrària, integrada pel Departament i el sector, que ha anat acordant conjuntament les ajudes necessàries en cada moment i per a cada tipus de cultiu o afectació, fins als tres paquets d’ajuts implantats fins ara, el tercer dels quals, dotat amb 28 milions, s’adreça a pal·liar els efectes de la sequera als sectors de la vinya, la fruita seca i l’horta.

A més, per ajudar els pagesos a controlar l’augment d’espècies salvatges que afecten el normal desenvolupament de la vinya a conseqüència de la sequera, el Departament ha compartit la posada en marxa d’un producte natural que s’aplica als ceps de la vinya per protegir-la dels possibles danys dels cabirols. També ha obert una línia d’ajuts, a la qual es pot acollir el sector de la vinya, que subvenciona les tanques per protegir els cultius.

El futur del sector passa per la modernització de regadius i infraestructures d’abastiment d’aigua

“El futur del sector primari, davant l’emergència climàtica, passa per la modernització dels regadius i les infraestructures d’abastament d’aigua”, apuntava Mascort, i ha posat d’exemple els projectes Hidrovinya i Regvallcorb, presentats per l’INCAVI, que haurien mostrat l’efectivitat de tenir sota control digital la disponibilitat hídrica de la vinya. En aquesta línia, avancen que l’INCAVI també treballa juntament amb diferents consells reguladors, viticultors i cellers per a l’adaptació al canvi climàtic: amb ceps més resistents, millora de l’estructura del sòl per retenir aigua i tècniques innovadores de gestió vegetal, i la recuperació de raïms locals que mostren resiliència.

En el cas del Priorat, i en col·laboració amb el seu Consell Regulador, s’està fent recerca sobre varietats minoritàries com l’escanyavella, la carinyena blanca i la verdiell per conèixer la seva adaptació als territoris del Priorat.

El conseller Mascort també ha conegut el projecte de la Vinícola del Priorat, SCCL, de Gratallops, l’únic celler cooperatiu de la DOQ Priorat
El conseller Mascort també ha conegut el projecte de la Vinícola del Priorat, SCCL, de Gratallops | Foto: Govern

“Que no caigui el consum de vi”

En la part referent a la comercialització, el responsable d’Acció Climàtica ha afirmat que “esmerçarem tots els esforços perquè no caigui el consum de vi”. En aquest cas, ha posat de manifest la importància de les accions dutes a terme per Prodeca, amb serveis de suport al comerç exterior i d’acompanyament en el procés d’internacionalització, i de l’INCAVI, que treballa en “l’Estratègia d’augment de la notorietat, una campanya 360º que implica una campanya publicitària audiovisual institucional del vi català com mai no s’ha fet”.

En l’àmbit de la comercialització, el conseller també ha remarcat l’estudi sobre els costos de producció de raïm i d’elaboració del vi base cava de l’any 2023 que va presentar el Departament per segon any consecutiu, i que, segons deia, “és una eina clau per garantir una rendibilitat adequada de la cadena de valor del sector vitivinícola, amb la participació de totes les baules del secto”.

Gestió de l’aigua al Priorat

En un altre ordre de coses, el conseller ha explicat que s’està “avançant” en la gestió de l’aigua a la comarca del Priorat, i s’ha referit a la reunió del director de l’ACA, Samuel Reyes, amb diversos alcaldes del Priorat, el passat 8 de setembre, per abordar la millora de la garantia en l’abastament d’aquest recurs. En aquest sentit, és previst iniciar, pròximament, els primers tràmits per executar les obres de millora de la xarxa de subministrament de Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera (Topograpo), pressupostada en un milió d’euros.

Paral·lelament, compartia, s’està treballant en la constitució de la comunitat d’usuaris del Topograpo per gestionar aquesta xarxa d’abastament que inclourà ajuntaments i comunitats de regants, i també s’iniciarà un estudi d’alternatives per incrementar la garantia en diversos municipis de la zona que actualment disposen de captacions vulnerables.

En aquesta visita territorial, el conseller també ha conegut altres projectes vinícoles, com la Vinícola del Priorat, SCCL, de Gratallops, l’únic celler cooperatiu de la DOQ Priorat, i la Destil·leria-Celler Priorat B&D Lab, SL, a Bellmunt del Priorat, dedicada a l’elaboració de vermuts, ratafia i altres destil·lats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa