La prova d’ús d’un producte natural per protegir la vinya dels atacs dels cabirols “ha estat un gran èxit“. Ho diuen des del Departament d’Acció Climàtica, quan apunten que la seva efectivitat ha estat confirmada pel fet que a les finques on s’han fet les proves no hi ha hagut cap dany en mesos. Així doncs, el Govern en recomana l’ús al sector, com compartia la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, a la reunió d’aquest dilluns a la tarda de la Taula de Cogestió per al Control de Danys Cinegètics a la Vinya.
Aquest producte està autoritzat en agricultura ecològica i actua sobre els sentits olfactiu i gustatiu, amb una olor i un gust que no agrada als cèrvids i fa que no s’hi apropin per alimentar-se. Fa anys que es fa servir a França i ha estat provat a 3 parcel·les del Baix Penedès, l’Alt Camp i el Priorat on normalment el cabirols causen danys. Després de 30 dies i d’una repetició del procés, la valoració ha estat positiva.
Ajudes per a la instal·lació de tanques per protegir els conreus
Pel que fa a les tanques per protegir els conreus i minimitzar els danys, Sanitjas va recordar que hi ha una línia d’ajuts oberta fins el 15 de juny i on el sector vitícola tamé es pot acollir, amb un benefici potencial de fins el 60% del cost total de les tanques perquè millorin la viabilitat de l’explotació. El 2022 es van fer 25 sol·licituds d’ajudes per protegir els cultius dels danys per la fauna.

Els tancats elèctrics, els reforços a les barreres existents, els dispositius dissuasius olfactius o la gestió de la vegetació són entre les mesures exposades pel Departament per evitar els danys d’espècies cinegètiques a la vinya, i des del Govern s’ha ofert assessorament una vegada més per aplicar mesures preventives i assegurar-ne l’efectivitat en cada espècie concreta, siguin senglars, cabirols o conills. Així, per exemple, les proteccions per a les plantes joves es col·loquen de manera individual a cada cep.
El Departament ha localitzat les zones crítiques de danys a la vinya i les espècies que els originen, i s’està treballant en la cartografia d’aquestes àrees per actuar de manera més específica. A més, i tot i que ja s’està en període hàbil de caça, s’ha incrementat la pressió cinegètica amb l’autorització de captures de mascles i femelles per controlar les poblacions d’espècies que causen danys.
Un pla per als propers anys
Aquesta va ser la tercera reunió de la Taula, on per part del Departament també va assistir la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, i que va comptar amb la participació de representants de les DO, organitzacions agràries, agents locals, caçadors i experts en gestió de fauna. La Taula forma part del Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025 d’Acció Climàtica, que vol reduir en tres anys les poblacions de senglars i altres animals que cauen conflictes a Catalunya fent-ho compatible amb la conservació dels ecosistemes.