VadeVi
El mercat interior salva el cava, que baixa lleugerament en exportació

Tensions econòmiques i geopolítiques a escala internacional i una situació d’extrema sequera en algunes -la majoria- de les regions productores de cava. El context dels últims mesos, dins i fora del país, no ha estat especialment propici per a un sector que, malgrat tot, ha tancat el 2023 amb nou increment: l’any passat es van vendre 251,8 milions d’ampolles, un 1,09% més que l’anterior, d’una producció total que s’apropava als 254 milions. Dels resultats en destaca el creixement del mercat interior en un 4,02%, i la lleugera baixada en els mercats d’exportació (un 0,25%), provocats majoritàriament per la caiguda de vendes en mercats estratègics com el dels Estats Units, on la baixada ha estat del 13,48%.

Javier Pagés, president de la DO Cava, presentant els resultats de 2023 | Foto: DO Cava

Són dades que ha compartit l’entitat en el marc d’una roda de premsa on el president de la DO, Javier Pagès, ha insistit en “la fortalesa d’un sector” que, malgrat tot, continua tenint “forta presència” en mercats interiors i exteriors, fins i tot, “recuperant terreny enfront dels nostres principals competidors mundials”, que haurien patit “un sensible retrocés“, en paraules del president. En l’àmbit internacional, Alemanya continua encapçalant el rànquing de països compradors de Cava, seguit de Bèlgica, els Estats Units, Regne Unit i Suècia.

Entre les tipologies de cava, dues mencions especials. D’una banda, els caves rosats, que continuen “avançant posicions“, anotava Pagès, amb un increment del 3,31%, que suposa la venda de 23,5 milions d’ampolles; i els caves ecològics, que comparativament amb els obtinguts en agricultura convencional, que han baixat un 1,65%, creixen un significatiu 24,59%, representant una venda de 32,3 milions d’ampolles certificades. Recordem, i això també ho va referir el president, que l’any 2025 tenen previst que el total de la categoria de cava de guarda superior sigui 100% ecològica, una fita que “s’aconseguirà”, segons confirmava el mateix Pagès.

La sommelier Sílvia Culell va guiar el tast dels caves durant el dinar, tots ells monovarietals | Foto: E.V.

Un fons de garantia de vi base

Sigui com sigui, la realitat actual fa que el context no permeti només parlar de xifres. “El sector està patint pel canvi climàtic i la sequera, estem preocupats per la viabilitat dels productors“, lamentava Javier Pagès, mentre anunciava que en la darrera campanya s’havia collit un 40% menys de raïm. “Hi haurà carestia de producte”, anunciava Pagès, i això tindrà diverses conseqüències, entre elles, que “haurem de veure un increment en els preus” del producte.

A més a més, s’afanyava a oferir suports a través de la DO, perquè “podem ser més eficients”, deia, i acompanyar en les peticions de regs de suport que, en aquest cas, “depenen més de l’Administració”, apuntava. Pagès va compartir que s’està treballant en un fons de garantia de vi base, “com es fa en altres regions productores del món, com la Xampanya o La Rioja”. Tot plegat, davant xifres “preocupants” de producció dels últims anys. “Del 2021 al 2023 hi ha hagut una davallada de la producció del 29,8% arreu del territori cava, que a Catalunya s’accentua i és encara superior, fins a un 37,8%“, detallava el president.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa